Темата за проблема с боклука е доста широко дискутирана навсякъде по света. Проблемът с последващото замърсяване на околната среда и водата се отразява на всички нива в обществото. А няколко акции по почистването на природата, веднъж или няколко пъти в годината, не решават този проблем. Микропластмасата, която „наводнява“ буквално океана, а после се пренася на трапезата, чрез рибните продукти, е подценяван проблем.

 

Артистът Артур Бордало, известен в арт средите като Бордало II, от Лисабон – Португалия, е намерил приложение на този отпадък. Чрез изкуството от боклук той иска да обърне вниманието на обществото, към това как тези отпадъци влияят на симбиозата между човек и природа. Родният му град е „Меката“ на уличното изкуство, като множество невероятни картини красят стени и сгради навсякъде из града.

Артур Бордало II

#човек и природа

„Зов за зоопарковете“ – кампания на организацията за защита на животните „Четири лапи“

„Зов за зоопарковете“ – кампания на организацията за защита на животните „Четири лапи“

Преди месец „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ публикува подробен доклад за условията в 16 действащи зоопарка в България и от днес стартира нов етап от разгръщането на инициативата. Кампанията на Организацията за защита на животните „ЧЕТИРИ ЛАПИ“  #ЗовЗаЗоопарковете набира все по-голяма...

#бюлетин

Като човек на изкуството, Бордало II се вдъхновява също и от домашната обстановка. Създава невероятни скулптури, използвайки каквото намери от боклука в изоставени фабрики или от сметищата. Самият той е достатъчно проницателен и вижда в този боклук средство за изкуство, а не просто поредния скрап.

 

Чрез „изкуството на боклука“ се опитва да „събуди“ гражданската съвест на обществото и да ни предупреди за глобалната екокатастрофа, която обаче е само и единствено по вина на хората. Колкото по-осведомено е обществото за проблемите със замърсяването и боклука, толкова повече хората ще осъзнаят, че нещата са сериозни. Трябва да се вземат крайни мерки, за да защитим планетата си! Трябва и да научим следващите поколения, че запазването на природата е едно от най-важните неща, защото всичко в природата има своя естествен ритъм и кръговрат!

За съжаление обществото вече е повече консуматор и експлоататор на природните ресурси. То издига на преден план материализма, забравяйки за връзката си с природата и хармонията, която тя дава на човека. Заедно със свръхпроизводството на продукти и бързината, с която човечеството употребява наличните ресурси, произвежда и същото количество боклук.

 

Не бива да забравяме поговорката, че това, което е боклук за един човек, в очите на друг може да е съкровище. Той се надява, че чрез материалите, от който са направени скулптурите, хората ще се замислят какво причиняват тези материали на околната среда и животните.

Миналата година, по покана от легендарния брайтънски музикант Норман Кук, известен повече като Fatboy Slim, Бордало II пресъздава с помощта на боклука своите скулптури в „Big Beach Cafe“, в Hove Lagoon – Brighton. Като логичен избор били легендарните чайки, символ на града, както и на едноименния футболен отбор, носещ същото прозвище. В града е творил и легендарният Банкси, както и много други графити артисти.

 

След идването на Бордало II хората се надяват градът да стане притегателно място за много международни художници и темата за боклука да получи огромен отзив докато не е станало твърде късно. 

още за четене

„3100: Бягане и себенадминаване“ ни среща със свръхчовешкото преминаване на границите на физическото измерение

„3100: Бягане и себенадминаване“ ни среща със свръхчовешкото преминаване на границите на физическото измерение

Вечният танц на духа и материята не спира да безпокои човека от незапомнени времена насам. Синтезът между двете е в основата на всяка религия и философия, била тя източна или западна, древна или модерна.Вечният танц на духа и материята не спира да безпокои човека от...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

Седмото издание на „Срещите на младото европейско кино“ ще се проведе между 22 и 30 юни в гр. София

В програмата на фестивала за пореден път ще бъдат представени смели съвременни игрални и документални филми от различни държави (България, Германия, Португалия, Словения, Русия, Чехия, Швеция, Франция и др.), както и специална кинообразователна селекция за ученици. От...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Pin It on Pinterest

Share This