Писмо до моите приятели, за да се научим да правим кино заедно:

„Аз играя

Ти играеш


Ние играем

На кино

Мислиш, че има

Едно правило на играта

Защото си дете,

Което още не знае,

Че това е игра и че тя е 

За по-възрастните

От които вече си част

Понеже си забравил

Че това е детска игра

За по-възрастните

От които вече си част

Понеже си забравил

Че това е детска игра

В какво се състои

Има няколко определения

Ето две или три

Да се гледаме

В огледалото на другите

Да забравяме и знаем

Бързо и бавно

Светът И себе си

Да мислим и говорим

Странна игра

Това е животът.“

~ Жан-Люк Годар, 1967 г.

„Срещи на младото европейско кино“ все повече се превръща в пространство за креативност и опознаване на киното, развивайки целогодишните си кинообразователни дейности, посветени на младежи. За втора поредна година, фестивалът си сътрудничи успешно с инициативата CinEd – програма за европейско кинообразование, благодарение на която стотици български деца и младежи вече достигат до класически и съвременни европейски филми.


Още по темата…  Какво се случи в третото издание на фестивалa „Срещи на младото европейско кино“ – 2016 г.  Срещи на Младото Европейско Кино – Интервю с Ралица Асенова


От септември, „Срещи на младото европейско кино“ е и единственият партньор от България, който взима участие в проекта „Киното, сто години младост“, иницииран и координиран от Френската национална филмотека (Синематек франсез). Създадена през 1995 г., програмата позволява на младежи от 7 до 18 години да изживеят уникален опит в киното, обединявайки теория и практика около зададена тема.

През настоящата година, „Киното, сто години младост“ обединява 44 ателиета от 14 държави по света, а общата тема за всички е „Играта в киното“. Учениците, които се включват в проекта от България са будните единадесетокласници Карим, Меги, Цвети, Габи, Марая и Надя от „Националната професионална гимназия по фотография и полиграфия“, заедно с тяхната всеотдайна учителка Йоана Ангелова, която проявява интерес към програмите по кинообразование на „Срещите“ още миналата година. „Именно такива учители търсим. Даваме си сметка, че от тях зависи всичко – началният устрем, спечеленото доверие на учениците, желанието и резултатите.“, споделят координаторите на програмата за България – Василена Василева и Ралица Асенова.

През цялата учебна година, учениците работят с екип на фестивала и техния ментор Василена Василева, гледат филми, дискутират ги и заснемат упражнения, които постепенно ще се превърнат в истински късометражен филм. Филмът, реализиран по време на ателието ще бъде показан в Париж през юни, когато в продължение на три дни деца и младежи от цял свят показват своето творчество, придружени от учители и ментори. За три дни Френската филмотека се превръща в място за срещи и културен обмен. Българските ученици, които ще пътуват през тази година ще имат и задача на програматори и по този начин ще подберат, гледайки филмите на своите връстници от цял свят, тяхна програма от филми, която ще бъде показана по време на четвъртото издание на Срещи на младото европейско кино в края на месец юни, заедно с техния собствен филм.

Pin It on Pinterest

Share This