Аз съм от хората, които не обичат да живеят под график. Това важи и за моментите, когато съм на път – държа да имам свобода на избор, както по отношение на времето, така и по отношение на местата, които да посетя. Затова никога не пътувам организирано (особено с голяма група). За някои това е голямо улеснение, вярно, не се налага да проучваш маршрути до различни обекти, да четеш допълнителна литература за паметници, музеи, катедрали и т.н. Но организираното пътуване отнема свободата и ти пречи да усетиш мястото с всички сетива.

lisbon

Екскурзоводът обаче е друго нещо. Особено за Лисабон – град с толкова много история и изкуство, който винаги ще остава неизучен, колкото и пъти да го посетиш. За да научите максимално много за града и околностите му, за историята и традициите, ви препоръчвам да пътувате с малка група приятели (семейство) и да си наемете екскурзовод. Ето защo:

#бюлетин

#да попътуваме по света

Най-красивите паркове в Япония

Най-красивите паркове в Япония

Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо.Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо. Освен че е страната на изгряващото слънце, Япония е и страна с огромно разнообразие от цветя и растителни видове, а също и с едни...

Екскурзоводът ще ви изготви индивидуална програма

 

Когато лично наемете екскурзовод, той ще ви предложи програма, съобразена с личните ви интереси и ще вземе предвид всички специфични нужди, ако имате такива – възраст, заболявания и т.н. Ако имате физически затруднения, няма да ви качи по дълги и стръмни пътеки, с които и здрав човек не би се справил. Ако сте студент и пътувате с образователна цел, той ще акцентира върху темите, които ви интересуват. Можете сами да участвате в изготвянето на програмата и винаги си оставяте вратичка да промените нещо на място, ако почувствате, че обиколката ви идва в повече или времето ви изненада и предпочитате да прекарате дъждовния ден в музеи, отколкото навън.

Ако се чудите как да намерите екскурзовод, директно ще ви препоръчам. Ние пътувахме четири момичета, а наш личен гид беше Иван Пелтеков. Разбрах за него от Фейсбук групата „Всичко, което искате да знаете за Португалия“. Още преди заминаването бях очарована от необятния океан от знания, с който разполага в ума си и страстта, с която разказва за страната на портокалите. Той ни предложи индивидуална програма, която включваше максимално много обекти, включително и в околностите на Лисабон – Синтра, Кабо да Рока, Кашкайш – и ни разказа така поетично толкова много неща, за които не бях чела и никога нямаше да науча, ако не беше той.

 

Ще ви спести време, нерви, а и пари

 

Каквото и да си говорим, пътуването в чужда страна изисква детайлно проучване на градски и извънградски транспорт, локация на обектите, които искате да посетите, а в последните две години и информиране относно мерките и изискванията срещу коронавируса. Всичко това отнема страшно много време и нерви, инвестирани още преди да сте отпътували. Екскурзоводът може да свърши всичко това вместо вас. Той е абсолютно наясно с цялата градска и междуградска транспортна мрежа, знае как да стигнете по най-лесния начин до избраната локация, така че да не губите време, ще начертае идеалния план-график, за да видите максимално много забележителности, без излишно мотаене и чудене коя линия на метрото да вземете и къде точно да слезете. Освен това може да ви спести и пари за градски транспорт, избирайки точния маршрут и превозно средство, ще ви каже каква карта да си вземете и колко пари струва.

 

Нашият гид беше изключително любезен и дори се редеше на опашки вместо нас, за да ни зареди картите за градския транспорт, което ни спести време и разучаване на машините за билети и т.н. А когато не знаеш езика, както беше в нашия случай, това облекчи пътуването ни многократно.

 

Той познава малките улички и тайните на този град

 

До най-известните забележителности можем да стигнем и сами, но не винаги те са най-интересни и най-важното – те далеч не изчерпват възможностите, които предлага един град като Лисабон. Там историята и изкуството бликат отвсякъде и често най-любопитните истории се намират в някоя малка странична уличка или дребен детайл, който със сигурност бихте пропуснали, ако се разхождате сами, а често с организираното пътуване с група не остава време за тях. Естествено, без екскурзовод няма кой да ви разкаже тези пленителни истории, които малко по малко разкриват историята и тайните на този прекрасен град. Научихме за толкова личности, родени или свързани по някакъв начин с Португалия, за които не съм и подозирала, че съществуват. Не всичко можете да намерите в интернет, а и е съвсем различно, когато ви го разкажат на място, докато стъпваш по земята, по която са стъпвали въпросните личности.

 

Разбираш колко малко знаеш

 

Колкото повече човек научава, толкова повече разбира, че нищо не знае. Или „аз знам, че нищо не знам“, както е казал Сократ още преди хиляди години. Така и колкото повече неща научаваш за Лисабон и Португалия, толкова повече разбираш, че този град и тази страна са необятни откъм история и култура. Не е възможно да ги изучиш изцяло. Иван Пелтеков ни разказа страшно много, с което ни доближи до сърцето и ритъма на живота в Португалия. Той ни показа колко много имаме да учим за нея и колко прекрасно всъщност е това, че има още и още за изучаване, изследване, гледане и вдъхване. Както ни каза: „Винаги оставяйте нещо и за следващия път, за да се върнете!“ Ние със сигурност ще го направим.

 

Португалия е красива поезия – едновременно сладка и леко горчива – като музиката, опияняващото фадо (традиционна португалска музика) късно вечер, свежия въздух рано сутрин, мириса на риба из уличките и живописните ресторантчета, в които сервитьорите пеят, докато сервират, защото животът е прекрасен тук и сега.

 

И нещо много специално

 

Лисабон предлага изобилие от храна и най-вече традиционните и изключително вкусни „pastel de nata“. Всеки, който пътува до Португалия, задължително трябва да ги опита! Оригиналните десерти се наричат „pastéis de belem“ и се произвеждат още от 1837 г. Днес се предлагат само на едно място – във фабриката, датираща от същата година, която в момента е малко извън самия Лисабон. За да не бъде всичко идеално, както си му е реда, имам непоносимост към лактоза, а прословутите „пастейш“ съдържат мляко. Можете да си представите какво наказание е да се намираш в меката на „pastel de nata“ и да не можеш да опиташ. Нашият гид, Иван Пелтеков, обаче е абсолютист и направи всичко възможно, за да ми намери веган вариант на десерта. В последния ден, малко преди да се качим на самолета, ми поднесе кутийка с тях. „Не можеш да напуснеш Португалия, без да си ги опитала!“ Това беше най-милото нещо, което някой е правил за мен. Ако не беше той, никога нямаше да ги вкуся. Повярвайте ми, няма нищо по-вкусно от това!

 

За Париж може и да не ви трябва екскурзовод, но за Лисабон той е просто задължителен. Благодаря и от името на останалите момичета на Иван Пелтеков, който направи престоя ни в Португалия истинска приказка! За да усетите атмосферата на Лисабон, оставете се на човек, който го познава в детайли, да ви разведе и разкаже онова, което никой друг не знае.

 

Местата, които посетихме: „Паметникът на Откритията“; кулата „Белем“; най-старата книжарница не само в Португалия, но и в света; църква на йезуитите; „Паркът на нациите“; „Тиволи“, хотелът, в който е отсядал Байрон; дворецът „Palacio de Seteais“ в Синтра; „Кинта де Регалейра“; замъкът „Пена“; Кабо да Рока; „Кашкайш“, най-старата фабрика за pastéis de belem; манастирът „Джерономуш“. Гледахме протяжния ход на водите на Тежу, обиколихме живописните квартали „Алфама“ и „Мурария“, също и „Байша“, „Байру Алто“ и „Шиаду“, видяхме „Санта Жуста“, имението „Монсерат“ и много др.

 

Пихме ginjia (ликьор от вишни в миниатюрна шоколадова чашка), ядохме много риба, влюбих се в т.нар. „pastel de bacalhau“ (нещо като крокети от картофено пюре и риба), насладихме се на музиката и пеенето на уличните музиканти (такива има много в Лисабон), чухме историята за казиното на Джеймс Бонд, вдъхновихме се и се откъснахме от лошите новини, които съпътстват ежедневието ни.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Най-красивите паркове в Япония

Най-красивите паркове в Япония

Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо.Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо. Освен че е страната на изгряващото слънце, Япония е и страна с огромно разнообразие от цветя и растителни видове, а също и с едни...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This