„Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.“                                                                                                                                                                                                                        ~ Учителя Петър Дънов

Житният режим на Петър Дънов е уникална десет дневна диета за пречистване на организма от натрупаните през зимните месеци токсини и шлаки. Прави се всяка година през месец февруари, веднага след фаза Пълнолуние. За най-подходящ ден за започването му се смята сряда, когато според Библията е създадена Природата. Целта е човекът да се свърже с Природата и по този начин да се превърне в един Нов човек. Затова и режимът завършва в петък – денят, в който Бог е създал Човека.

В какво се състои тази прочистваща диета?

Всеки ден се употребяват 100 гр. жито, 3 ябълки, 9 ореха, мед и лимон, както и минимум 2 литра изворна или преварена вода. За Учителя житото е най-пълноценната храна за човека. И наистина пшеничните зърна са богат източник на фибри и антиоксиданти. Фибрите очистват храносмилателната система и подобряват функцията на червата. Антиоксидантите, от своя страна, предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките и допринасят за развиването на ракови заболявания. Изключително ценна е и обвивката на житото. Тя е богата на много витамини и минерали, а самият зародиш съдържа витамин Е, магнезий, фосфор, витамин В1 и цинк.

Важно уточнение за Житния режим е, че при него е добре да се използва грухано жито, а не сурово или покълнало.

И така, още от вечерта преди старта слагаме 100 грама измито жито в еднолитров термос и го заливаме с вряла вода почти догоре. На сутринта внимателно изливаме в чаша житената вода и я изпиваме на гладно, с малко мед и лимонов сок. Самият Дънов я пиел на малки глътки, дори я „дъвчел“, като казвал, че това е изключително силна и концентрирана на вещества храна.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като при всяко хранене отсипвайте необходимото, а останалото оставяйте в термоса, за да се запази свежо и прясно. При всяко от трите яденета, освен жито се хапва също и 1 ябълка, 3 ореха, както и мед и лимон. По време на пречистването не се употребява никаква сол, лимона е максимум един на ден, а за количеството на меда няма ограничение.

През 10-те дни на Житния режим се препоръчва да си почиваме, да прекарваме повече време на слънце и сред природата, да не се натоварваме физически и емоционално. Дънов обръща специално внимание на храненето, като подчертава, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се зареждат духовните центрове и за да бъдем здрави.

„Тези, които дъвчат малко и задържат храната малко в устата си, не могат наистина да бъдат духовни хора, защото техните духовни центрове гладуват. Преди да изядем ябълката е необходимо да я подържим в ръка, да я разгледаме внимателно, да се свържем с нейната аура, да й се порадваме, да благодарим на дървото, на Слънцето… Хранете се с Любов и благодарност!“

Важен елемент при приключване на Житния режим е захранването. На обяд, на десетия ден, към обичайната порция се добавя и „ангелска“ супа. Тя се приготвя единствено от обелени картофи, морков и пресен магданоз. След втория ден постепенно може да включвате в менюто си пресни плодове и зеленчуци, ориз, елда. Трудно смилаемите храни като зрял фасул, леща, нахут, яжте чак след 4-5 ден, а млечни и храни от животински произход въвеждайте бавно и постепенно едва след седмица.

По време и след завършване на режима, вие сами ще усетите положителните промени, които ще постъпят в организма ви като прилив на енергия, ведрост и радост от живота. Концентрацията се изостря, храносмилането става по-редовно, а чревния тракт се изчиства от натрупаните токсини. При мнозина отшумяват и някои здравословни неразположения като главоболие, тежест в тялото и стомаха, кожни проблеми.

За да си обясним това пречистващо и тонизиращо въздействие, нека завършим с думите на Учителя Петър Дънов за жизнената енергия, заключена в житното зрънце:

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет-шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва. Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа.“

Pin It on Pinterest

Share This