Къщи направени изцяло от екологични рециклируеми материали – това е бъдещето на планетата. Ние, живеещи в големите градове, бързо станали зависими от „необходимата“ индустриализация, трудно можем да си представим, че такива къщи могат да съществуват. И най-вече да изпълняват същите функции и да притежават нужните удобства, с които сме свикнали.

 

Вече има безкрайно много примери по света за такива къщи, които се съобразени изцяло с природата и не ѝ вредят по никакъв начин. Те са малки и добре спретнати, често се гушат в гори и планини, понякога са в близост до езера, но винаги излъчват особено спокойствие и уют.

 

Дървесината, стъклото, контейнерите са едни от най-често срещаните материали за изграждане на такива домове. А тези няколко са особено очарователни и смело можем да кажем, че са къщи на бъдещето. Освен това са отворени за посетители и любители на природата.

 

„Terre et Toi“ е малка къща във Франция, сгушена в горите на Дордон (Dordogne – департамент във Франция), и е само на 30 минути път от Бержерак и на час път от Бордо. Направена собственоръчно от изцяло натурални материали, които не възпрепятстват нормалните природни процеси, тя е истинско откритие. Собственичката Сара Даниел сама е изградила стаите, използвайки редица органични елементи – кестенови пръчки, слама, глинени мазилки, конопени мазилки. Избрала е точно тях, защото идват от земята и по никакъв начин не са в конфликт с нея.

Terre et toi

снимки: Terre et toi / FB

#да попътуваме

#бюлетин

Сара дава стаите под наем, защото иска да сподели своя опит и да подари пълноценен отдих на посетителите. Отсядайки в тях, човек може да преживее природата, съзерцавайки дърветата и красивото езеро пред тази къща, застроена в район от 8 хектара гори и градини. Интериорът е просторен, светъл, а за мека светлина през нощта, къщата е оборудвана със соларни лампи. На малката палуба има дървена кабина, с кухня и веранда, с врати във френски стил. Палубата дава отлична гледка и възможност директно да поплувате в частното езеро. Имате и пълната свобода за дълги разходки в гората, която заобикаля къщата от всички страни. Сара предлага също така и органична закуска с домашен хляб.

 

Тази къща определено отговаря на всички закони за природосъобразен начин на живот, което е в плюс, както за посетителите, така и за околната среда.

 

„Earthship Patagonia“ е еко къща хотел и място за уединение в Ел Болсън, Аржентина. Заобиколена от красиви, заснежени планини и интересна природа, този дом е резултат от мечти, сериозен труд и много креативност. Основната идея е предлагането на устойчив начин на живот, за местните жители и пътуващите туристи. Чрез екскурзии, семинари, лекции и възможност сами да опитат един различен живот, създателите на къщата се надяват да научат хората, че екологичния и природосъобразен начин на живот е нещо лесно, удобно и приятно. Със своята собствена органична градина и оригинален дизайн, който позволява на посетителите да бъдат свързани с природата във всеки миг от престоя си, тази къща е способна да накара всеки да се чувства жив и одухотворен.

Earthship Patagonia

снимки: Earthship Patagonia / ФБ 

Къщата е изградена върху 6 основни принципа, които я правят изключително екологична и благоприятна за околната среда и заставят посетителите ѝ да живеят природосъобразно и да осмислят собствения си живот и връзката с природата.

– Термално / слънчево отопление и охлаждане – стените са изградени от рециклирани гуми и кал. Това позволява абсорбирането на слънчевата топлинна енергия през деня и освобождаването ѝ под формата на топлина през нощта. Къщата има вентилационни камери, които създават охлаждащ въздушен поток при желание. Тази система замества традиционните методи за отопление и охлаждане.

 

– Слънчева и вятърна енергия – къщата е оборудвана със слънчеви панели, които поддържат електрическата система на цялата къща, както и помпата за вода. Същата функция извършва вятърната енергия при подходящо време.

 

– Съхранение на отпадъчни води – те намират чудесно приложение в отглеждането на растения и почистването на тоалетните. Водата се държи в специални резервоари, където се разгражда, без да замърсява водната маса.

 

– Строителство с природни и рециклирани материали – стари автомобилни гуми, пластмасови и стъклени бутилки, кутии и кал са материалите вградени в тази къща.

 

– Събиране на дъждовната вода – покривът улавя и съхранява дъждовната вода, която след това се филтрира и използва 4 пъти, за да намали общото водоползване. Слънчевият нагревател удовлетворява по-голямата част от нуждите от топла вода, като има и допълнителен резервоар за отопление при необходимост.

 

– Производство на храна – изграден е парник с интегрирана водна система, която позволява отглеждането на зеленчуци през цялата година, а външната водна система поддържа овощните дръвчета свежи.

 

По този начин къщата ще ви даде цялостен релакс и преосмисляне на живота на планетата.

 

„Koe in de Kost“ – „Earth House“ възможност! Направена е изцяло от рециклирани материали, а по покрива ѝ расте трева. Тази къща впечатлява с луксозния си дизайн, който по никакъв начин не се свързва със селския живот. И въпреки това, къщата притежава ферма, в която всеки посетител може да „работи“ – да храни кравите, да ги дои, да се включи в градинарството и дори да управлява трактор.

Koe in de Kost

снимки: Koe in de Kost / FB

Къщата притежава също така собствена пекарна и супермаркет. Мястото е заобиколено от природа, в близост е до Националния парк „Sallandse Heuvelrug“ и е на 20 км от историческите градове Девентер и Зволе. Дървените стени създават невероятен уют и ни помагат да усетим природата с всичките си сетива. Къщата е буквално в сърцевината на малък хълм, а големите прозорци разкриват страхотна зелена гледка. В топлите дни верандата е отлично място за вечеря на открито.  

Възможността посетителите да участват във фермерската работа не е случайна. Градинарството, животновъдството и всяка дейност, която включва директен контакт с природата, ни помага да се свържем с нея, да я усетим и по този начин да изградим цялостната си връзка с вселената. Защото тази земя ни храни и наша е отговорността да я запазим годна за живеене.

Koe in de Kost

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This