Дървото очаква слънцето цяла нощ. То не спи, не си почива. Стои на пост. Когато първите лъчи достигнат до листата му, се радва като малко дете. По-късно през деня тези лъчи може да му се сторят жестоки, но сега, в хладината на утрото, те идват като ласка. Ласка, която преобръща дишането му из основи. От 9 часа сутринта до 6 вечерта то е на работа, а и през останалото време. Нека да си го кажем направо – 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Някои смятат, че е работохолик. Други – че робува на града. Сутрин обикновено е само в суматохата. Наблюдава неспирния поток от минувачи. Така се разсейва от несгодите си. Към обяд някой ще поспре под сянката му да напише бърз есемес, друг – да извади нещо важно от чантата си. Трети може да се задържи за по-дълго в очакване на четвърти и тогава е възможен контакт. Две очи, вперени в клоните му, и една неволна усмивка.

 

Когато остане само, болежките отново се обаждат. Тези запушени лещанки го сърбят ужасно. Пречат му да диша. Топлината отгоре и отдолу го притиска като в менгеме. Малкото почва около стъблото му е толкова уплътнена и замърсена, че не пропуска така ценния кислород, а и трудно успява да попие дъждовната вода, която пък от своя страна трудно достига до същото това малко каре, наречено дом. Поради тези и други причини един негов корен неприлично е повдигнал настилката. Случвало се е пешеходец да се спъне и да изпсува. Случвали са се много истории във връзка с този негов корен.

Поне с „Редовите“ отляво и отдясно се е разбрало: „Твоите корени и клони са дотук, моите са оттук.“ Към 6 часа всеки ден продавачката от близкия магазин излива съмнителна течност. По нея познава, че скоро улицата ще се оживи. Момче и момиче ще се целуват, скрити в прегръдките му. Те може и да забележат, че му липсват няколко клона, а една дървесна гъба се е настанила удобно на ствола му. Така неусетно ще си припомни как отрязаха клоните му, които толкова много обичаше.

Уличният стълб за осветление беше негов другар, но стана причина за махането на първия клон. Нискорасъл пречеше на движението – горкичкият беше твърде ниско разположен, а Младенечко изсъхна в резултат на махането на другите. Не след дълго се появи и гъбата – началото на края. Дървото знае доста за спиралата на смъртта. Ежедневно Редовите си споделят за развитието на спиралите си. Най-окаяни от уличните дървета са подложените на „подмладяване“. За тях просто няма надежда. След залез изплуват някои страхове, като например страхът да не бъде превзето пространството на Дървото от Саморасъл.

 

Представители на местни устойчиви видове или инвазиви от далечни страни, Самораслите не са част от общия замисъл, от проекта по „Ландшафтна архитектура“. И тъй като те не са специално избрани, предвидени, съгласувани и одобрени, те пречат, а с Редовите са в междувидова борба. Дървото се страхува и от грубо отношение, морска сол, засенчване, реконструкция на улицата, но най-много се страхува от моторни превозни средства. Уличното дърво наблюдава пешеходците, а на МПС-тата е обърнало гръб. Никога не гледа към тях. Работи за първите, а вторите само му пречат в изпълнението на задачите, по-точно те му ги създават. То даже не знае, че вторите всъщност имат общо с първите. И по-добре. Това би го озадачило и обезкуражило.

 

За да разсее лошите мисли, припомня си за светлите дни в разсадника, за деня на неговия избор и за осъществените Контакти, сравними единствено с изгрева. Уличното дърво ясно съзнава своята мисия. Знае кой го е отгледал, засадил и защо. Знае си мястото в буквалния смисъл – между телефонните кабели (под тротоара) и топлопроводните тръби (под пътната лента), в непосредствена близост до риголата, на минимум четири метра от стълбовете за улично осветление. Отредено му е тясно каре, възложени са му големи надежди. Нека надникнем в ежедневната работа на Дървото – биологични процеси, които водят до изброените по-долу резултати (надежди).

 

фотосинтеза ⇒ абсорбиране на въглероден диоксид и освобождаване на кислород

 

фитонцидна активност ⇒ пречистване на въздуха от бактерии

 

евапорация ⇒ увеличаване на въздушната влажност и регулиране на температурата

 

интерцепция и кореново хранене ⇒ намаляване на оттока към канализационната мрежа

 

задържане на ФПЧ ⇒ пречистване на въздуха от фини прахови частици

 

визуално присъствие ⇒ облагородяване на средата и пробуждане на сетивата

Pin It on Pinterest

Share This