снимка: Camilla Ferrari

Домът – мястото, което дава стабилност и упора на всеки индивид. Онова специално пространство, за което мечтаем и се борим, защото освен всичко останало, то е символ на сигурността и успеха. Дори да не си даваме сметка, домът играе основна роля в изграждането ни като личности. От най-ранна възраст той активно участва в създаването на чувство за уют и сигурност, които са важни за детето и благодарение на тях един ден то се превръща в устойчива и уверена в себе си личност.

 

Домът е онова лично пространство, с което се идентифицираме, което ни отделя от публичния свят и ни дава свободата да бъдем себе си, сваляйки маски за всичките роли, които обществото ни налага да играем. Докато маските не се превърнаха в твърде буквални, а необходимостта от сигурност защита – жизненоважна.

снимка: Camilla Ferrari

По време на принудителната карантина, под която беше поставен почти целия свят, поради Ковид пандемията, домът придоби още по-голямо значение и се превърна в единственото сигурно място от коварния вирус. Особено в силно засегнатите региони като Ломбардия – Италия, домът се превърна в символ на спасението. Оставайки в дома си задълго обаче, чувството за сигурност бива заместено от редица други състояния и усещания като: дълбока, всеобхватна самота, заради дългата изолация и липсата на контакти, депресия, тревожност, страх за собствения живот и този на близките, обреченост, загуба на смисъл, на вяра, чувство на безполезност, безсилие, суицидни мисли и т.н. Така постепенно от място на комфорт и сигурност, за много хора домът се превърна в затвор или гробница за живи.

 

снимка: Camilla Ferrari

Италия беше една от най-засегнатите от Ковид-19 страни в началото на пандемията. Да бъдеш артист по това време в Италия е изключително трудно, ако не и невъзможно. Като фотограф и лектор в Милано, Камила Феррари (28 г.) е принудена да преустанови дейността си и да остане у дома в продължение на месеци, без възможност да твори. Само че един творец не може просто да спре да създава, както човек не може да спре да диша за известно време и после отново да продължи. Останала насаме с мислите си, Камила започва да осмисля проекцията, която дават четирите стени на дома ѝ и скоро обикновените сцени и случки от ежедневието придобиват съвсем ново значение. Така се ражда фотографския проект „Поезия на дома“.

#бюлетин

#арт § дизайн

„Започнах да забелязвам как отлитането на времето и промяната в светлината могат да създадат моменти на истинска магия и сюрреализъм. Усетих порив да следвам настоящия момент, дори да му се наслаждавам и дори спрях да броя изтичането на дните. Разсъждавах върху психологическите ефекти на затварянето и как те влияят не само на това как възприемаме снимките от дома, но и колко афектирана бях, докато ги правех. Преоткритото значение на усмивката и баналните неща се превърнаха в средство за създаване на паралелно пространство с неограничени възможности, където мога да блуждая, без дори да помръдна.“ 

Фотографиите на Камила Феррари са изключително проникновени и дават съвсем нова визия на дома, карайки ни да преосмислим вътрешното и външното пространство по начин, по който не сме си представяли досега. Камила е успяла да улови в снимките си не само застиналия дом с предметите и мебелите, които го запълват, но и духа на жилището и състоянията, пред които минават затворените вътре в него.

снимка: Camilla Ferrari

Творбите на италианската фотографка съчетават различни стилове на снимане, често включват вертикално обърнати фотографии с фокус върху емоционалната и физическата връзка между хората и заобикалящия ги свят. Снимките тотално обръщат представата за ежедневието, превръщайки го в своеобразна поезия. Нейни фотографии и видеоклипове са публикувани в „National Geographic“, „The New York Times“, NPR, „US News“, „6Mois“, „D – La Repubblica“ and „InsideOver“ и други. Камила често работи и в сферата на рекламата, ума сътрудничество с Lamborghini, Apple and Sony Music.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This