Причината е, че не можете да устоите на апетитно изглеждащия сладолед, който вашата „слабичка по природа приятелка“ размахва пред очите ви. А може би факта, че се чувствате постоянно гладна, докато преброявате старателно калориите, които поемате, в един момент ви уморява и тласка да се завърнете към стария начин на хранене, а дори и към преяждане.

За да има ефект от положените усилия е нужно да следваме 3 простички правила.

               1. Необходимо е да променим начина си на мислене. И като казвам това, нямам предвид да се променяме изцяло. По-добре да не мислим за ограниченията като тиранични окови, а като решение, което ни доставя удоволствие. Така ние поемаме изцяло промяната в свои ръце и това ни дава сила да сме постоянни.

               2. Много важен и често подценяван е баланса между четирите основни храни за душата:

– Взаимоотношения: семейни, любовни, приятелски и дори работни, и каква роля играят те в живота ни. Ако сме в хармонични отношения с околните, това създава необходима среда за разгръщане на душевния ни баланс. Това е връзката, която ни дава нужната любов или семейството, което подкрепя решенията и действията ни.

– Кариера: работим ли това, което обичаме или с неприязън потръпваме, дори при мисълта за понеделник и новата работна седмица.

– Физическа активност: не е нужно да пробягваме маратони или да помпаме тежести, за да „направим релеф“, достатъчно е да се движим по-активно. Да вървим, да караме колело, да излезем, да потанцуваме или да се разнообразяваме с клас по йога, пилатес или бразилска капоейра.

– Вяра: може да се изрази с ежедневна медитация, следване на определена религия, четене на мотивираща литература или просто вяра в силата на вселената и нашата роля в нея.

               3. Тайната е в консумиране на храната в цялостния и вид. Да бъде подложена на минимална обработка за запазване на пълното количество полезни съставки, съдържащи се в нея. Храненето да бъде предимно от разнообразни зеленчуци, като се наблегне на тъмнозелените листни и морски зеленчуци. Разнообразие от необработени:

 – житни култури (като кафяв ориз, киноа, амарант)

 – бобови култури (боб, леща, едамаме)

 – ядки (тиквени семки, слънчогледови, бадеми, орехи)

 – минимално приемане на животински храни, особено от животни, отгледани в тежки условия и с много антибиотици. В случай, че все още не сте решили дали да сте вегетарианец или веган или да си спестите месото изцяло.

 Също приема на естествено ферментирали храни е от особена важност, тъй като те поддържат здравословният баланс от така наречените „добри“ и „лоши“ бактерии във флората на стомаха.

В крайна сметка живота си е наш и тялото, в което го живеем също. Така, че как ще решим да се грижим за него е изцяло личен избор.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This