Истинските актьори не се формират с времето, те се раждат с талант. Доказателство за високите артистични заложби на Деян Донков е лекотата, с която той пресъздава образи, коренно различаващи се един от друг. Дали ще го гледате като полицай, военен, учител, вампир или безнадежден романтик, с всяко превъплъщение той оставя публиката омагьосана.

Общ профил

През 2014 г. Деян Донков отпразнува 40-годишен юбилей. Дали заради това, че е човек на изкуството и носи в себе си млада душа, годините не му личат толкова. Хората от близкото обкръжение го определят като чистосърдечен, широкоскроен, понякога ексцентричен и малко отнесен, което сякаш е типична черта за артистичните натури. Донков е отдаден любител на тютюнопушенето и непримирим противник на поп-фолк културата във всичките ѝ форми. Актьорът, който го вдъхновява най-много, е Шон Пен.

Биографична справка

Деян Донков Николов е роден на 27 август 1974 г. в град Видин. Баща му по професия е адвокат, а майка му съдебен лекар. Човекът, който най-силно повлиява на решението да тръгне по пътя на актьорската професия, е неговата сестра. Виждайки необикновените му заложби още като малък, тя съумява да го убеди да кандидатства в НАТФИЗ с надеждата да се учи и развива именно в тази насока. През 1997 г. Деян завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Енчо Халачев и Снежина Танковска. Две години по-късно получава и магистърска степен по актьорско майсторство при проф. Крикор Азарян.

Кариера и професионално израстване в театъра

След дипломирането си Деян Донков се изявява като актьор на свободна практика. Дебютира на малкия екран с роля на барман в определяния като скандален за времето си сериал „Дунав мост“ на режисьора Иван Андонов. Първата му сериозна роля е в игралния филм „Огледалото на дявола“, режисиран от Димитър Петков, където той влиза в образа на полицай. Изпълнението се признава за изключително успешно и му отваря път към бъдещи участия в български и чуждестранни продукции. През 1998 г. актьорът прави своя театрален дебют с постановката по Чехов „Три сестри“, изнесена в театър „София“, където играе Солоний. След поредица от успешни изяви на сцената на театър „Българска Армия“, през 2003 г. Деян се присъединява към трупата на Народния театър „Иван Вазов“. През този период той избира да фокусира вниманието си предимно над театрални участия. Положителните отзиви не закъсняват. Още през 1999 г. получава престижното отличие „Аскеер“ в категорията „Изгряваща звезда“ –  за ролята си на Валмон в „Опасни връзки“ на режисьорката Десислава Шпатова. Дългогодишната му работа на театрална сцена силно допринася за разгръщане на неговия творчески потенциал. За времето, през което е част от театър „Българска армия“, Театър „София“, Театър „Сълза и смях“, театър „Възраждане“, Деян Донков има възможност да се превъплъщава в най-различни противоречиви образи, будещи едновременно изумление и възхищение. За най-знаменити се определят ролите му в постановките: „Напразни усилия на любовта“ по Шекспир, „Любов в Мадагаскар“, „Три сестри“, „Полет на кукувиче гнездо“, „Дон Жуан“, „Хъшове“, „Крал Лир“, „Дом на разбитите сърца“, „Отело“, „Вишнева градина“, „Дневникът на Дракула“, „Братя Карамазови“, „Стела“ – от Гьоте, „Месец на село“ – от Тургенев, „Бая си на бълхите“, „Троил и Кресида“.

постановка Дон Жуан

Постановка Дон Жуан

Филмови роли

Макар броят на театралните роли при Донков силно да надвишава този на филмовите, това съвсем не означава, че филмовата му кариера се намира в застой. Тъкмо напротив, Деян Донков е активен актьор и работата му в игрални филми тепърва започва да набира скорост. Почитателите на българското кино и телевизионни продукции имаха удоволствието да се докоснат до таланта на атрактивния актьор благодарение на няколко малко, но особено значими изпълнения. Деян Донков изиграва корумпирания полицай Васил Николов в първия сезон на хитовия сериал „Под прикритие“, считан за най-успешната до момента екранна продукция за България. Ако дотогава талантът му е бил познат предимно на любителите на театъра, след „Под прикритие“ актьорът успява да спечели изненадващо голям кръг от фенове, който до днес продължава да се разраства. Несъмнено, неговия случай доказва за пореден път, че успехът на един актьор е функция на атрактивната визия и нестихващия талант. През 2010 г. Донков се превъплъщава в интересен и драматичен персонаж във филма „Стъпки в пясъка“, който се приема изключително позитивно от българската публика, а освен това печели и престижни награди на няколко международни кино фестивала.

Името на актьора присъства в голяма част от съвременните български филми, излезли през последните години. Възторжени отзиви и похвали той получава за ролите си в продукциите „Ако някой те обича“, „Още една мечта“, „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“, „Цветът на хамелеона“, „Аз съм ти“, „Досието Петров“. През 2009 г. е излъчен телевизионният български сериал „Хъшове“, където той се превъплъщава в знаменития Вазов герой – Попчето. За най-значими се смятат ролите му във филмите „Емигранти“, „Откраднати очи“, „Хиндемит“, „Изпепеляване“. През 2012 г. Деян изпълнява главната роля на разследващия журналист Филип Янев в политическия трилър „Четвърта власт“. Впоследствие сериалът има много номинации и отличия от различни международни филмови фестивали, сред които награда в категорията „Игрални филми“ на европейския конкурс „Prix CIRCOM – 2014“ и номинация за награда „Еми“ в категорията „Драма“. През 2014 г. сериалът бе включен и във френския фестивал CMF.

Награди

Талантът, разгръщан в различните театрални образи, носи на Деян Донков четири награди „Аскеер“ и две награди „Икар“. Актьорът получава и отличие „Златна роза“ за ролята си във филма „Емигранти“.

Личен живот

Артистичната натура на Донков го прави особено привлекателен за жените. За българското публично пространство не са тайна част от връзките му с известни и красиви млади дами. Актрисата Анастасия Ингилизова (Евдокия от „Дървото на живота“), с която се запознават като студенти в НАТФИЗ, се откроява като особено значима фигура в живота му, най-вече поради факта, че тя е майка на неговия син Деян-младши. Днес двамата са запазили чудесни приятелски отношения. Донков преживява седемгодишна връзка и с девет години по-младата от него актриса Саня Борисова, която днес е щастливо омъжена за режисьора и актьор Ники Илиев. От 2011 г. звездата от „Под прикритие“ е романтично обвързан с колежката си Радина Кърджилова, която българската публика познава с образа на Сиана от „Стъклен дом“ и Беки от филма „Тилт“, както и с участията ѝ в емблематичните театрални постановки „Ромео и Жулиета“, „Самотният запад“, „Пухения“, „Декамерон“, „Стъклената менажерия“ и др.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This