Децата от 10 училища от крайни квартали на София-град създадоха 8 анимирани филмчета, посветени на българските традиции и обичаи, по време на проекта „Анимирай обичаи – традициите срещат дигиталните изкуства“. Темите на анимациите са „Игнажден“, „Зимни маскарадни игри“, „Сирница“, „Гергьовден“, „Ладуване“, „Предсватбени обичаи“, „Сватба“, „Жътва“. Готовите видеа ще бъдат представени на безплатна прожекция на 14-ти септември 2019 г. от 18 часа в културен център „G8“.

 

В периода февруари – май 2019 г. сдружение „НИШАН“ проведе 10 работилници: в училищата 140 СУ „Иван Богоров“, 202 ОУ „Христо Ботев“ – с. Пасарел, 170 СУ „Васил Левски“ – гр. Нови Искър, 115 ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – с. Горни Богров, 179 ОУ „Васил Левски“ – с. Доброславци, 156 ОУ „Васил Левски“ – с. Кремиковци, 83 ОУ „Елин Пелин“ – с. Панчарево, 58 ОУ „Сергей Румянцев“, 97 СУ „Братя Миладинови“, 96 СОУ „Лев Николаевич Толстой“. Чрез снимки, мултимедия и отворена дискусия децата се запознаха с конкретен български обичаи, след което направиха анимиран филм по него, чрез стоп кадър анимация.

#бюлетин

#кино

„За нас бе изключително интересно да видим как българските традиции стават по-достъпни и разбираеми за децата, когато те активно се включват в създаването на филмчетата. Няма нищо по-вдъхновяващо от това да видиш как учениците лесно и с удоволствие усвояват нови знания. Анимациите са образователни и могат да се използват като помощно средство по време на занятия с деца в училище.“ – споделя Ренета Трайкова, председател на сдружение „НИШАН“. Безплатната прожекция на 14-ти септември 2019 г. е подходяща за деца, родители и всеки, който иска да се докосне до българската традиционна култура по нестандартен начин.

 

Проектът се осъществи от сдружение „НИШАН“, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на „Лидл България“ – „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. През 2020 година сдружението ще работи върху подобен проект – „От Бяла до Русе – истории за непознатите хърцои + анимационни серии направени от деца“, финансиран от НФК.

 

СЪБИТИЕ ЗА БЕЗПЛАТНА ПРОЖЕКЦИЯ: <<< ТУК >>>

Повече за сдружение „НИШАН“:
Мисията на сдружение „НИШАН“ е всеки човек да се потопи в българската традиционна култура по най-подходящия за себе си начин. Вярваме, че мястото на българските традиции не е само в книгите и от опит знаем, че най-добрият начин за опознаването им е чрез преживяване.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This