Днес ще ви представим един харизматичен, усмихнат и талантлив човек, за когото музиката няма граници. Тя е солист на пиано, учила е в Националната музикална академия, където получава своята магистърска степен, като в същата година специализира в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия. Надежда е участвала в майсторските класове на знаменити български и чуждестранни ръководители и диригенти. Като солист в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, оркестъра на БНР и филхармониите на повечето български градове, тя с много любов продължава да поднася магията на класиците. Къде я намерихме, какво мисли за музиката и какво и предстои, ще ни разкаже Надежда Цанова в следващото интервю:

Намираме Ви в Испания, където живеете, само дни преди да заминете за Ахен, Германия. Какъв е музикалният път, който Ви предстои?

Да, точно така! Заминавам за Ахен, където ще се проведе фестивал, в който ще взема участие в майсторски клас и едновременно с това ще представя малък концерт. След това се прибирам в България, където в родния ми град Казанлък, по време на Чудомирови празници, ще изнеса рецитал. Това са ми най-близките планове за момента.

С кои произведения ще зарадвате любителите на класическа музика в Казанлък?

Ще представя соната на Бетовен, транскрипция на Ференц Лист, Вагнер и произведението „Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски. Рециталът ще бъде час и половина на 27-ми март.

Как се свиква с непрекъснатата подготовка и дългите часове репетиции? Вие сте започнали да свирите на пиано, когато сте били само на 5 години. Как поддържате страстта към класическата музика и клавирния инструмент?

Моите родители ме насочиха към пианото, когато са забелязали, че имам интерес към музиката. Когато започнеш да правиш нещо от толкова малък, ти става навик, след което съответно се заражда и любовта към музиката. Всичко става постепенно и в никакъв случай, според мен, не се превръща в тежест, а напротив, носи удоволствие!

Били сте в класовете на изключителни български и чуждестранни преподаватели на световно ниво. Какво Ви научиха те, което няма да забравите? Предполагам, че всеки от тях Ви е издал по нещо малко?

Всеки преподавател е различен. От всеки можеш да вземеш по нещо различно, но едно от главните неща, което ми остана, е от преподавателката ми в София, професор Стела Димитрова Майсторова, която ми каза: „Наде, светът е много голям и за всички музиканти има място! Всеки има своя собствен път!“ Това ми е останало като малко мото и до сега.

Кой е любимият Ви композитор?

Имам много любими композитори. Бетовен, Лист, обичам страшно много да свиря Шостакович, Чайковски. Всеки път е различно, но определено обичам руските композитори. Те са ми любими!

Какво друго обичате да слушате, освен класическата музика разбира се?

Обичам всякаква музика! Стига да е качествена и да ми допада. Обичам джаз , много обичам джаз!

Коя е най-въздействащата зала, в която сте се представяли?

Свирила съм в много зали. Особено залите в Япония са изключително впечатляващи, защото не съм видяла друга държава, която да обръща такова внимание на акустиката, на атмосферата, на самата култура. Но лично за мен има една зала в Барселона. Нарича се „Palau de la Musica“, построена е по идея на Антониo Гауди. За мен това е една от най-красивите зали. Не е толкова голяма, като залите в Япония, но е една от най-впечатляващите зали, в която някога съм свирила!

На какво по-различно място бихте искали да чуете класическите звуци?

Винаги съм искала да свиря на открито! В Америка съм виждала как правят концерти в едни красиви и големи паркове и публиката се е разположила удобно по тревата. Винаги ми се е искало да ми се случи нещо такова, но за някакво по-нестандартно място в момента не се досещам!

Имате безброй отличия и награди, можете ли да споделите с нас коя е най-ценна за Вас?

Всички награди са ме правили щастлива! Всяка е плод на много труд и усилия!

Какво според Вас е много важно да се знае от по-младите изпълнители на пиано?

Трябва да обичат музиката! Трябва да обичат това, с което се занимават, защото това е най-важното! Защото се полага изключително много труд, жертват се години и много други приятни неща, но това е пътят. Обичта към музиката и това, което правят!

Бихте ли споделили някои от бъдещите Ви проекти в света на музиката през годината?

След България ме очаква рецитал в Адана, Турция. След това ще проведа няколко рецитала в Италия, но от големите участия, които се очертават през септември е турне в Китай. Ще се проведе в много различни градове из цялата страна и ще бъде много вълнуващо!

Pin It on Pinterest

Share This