Винаги човек трябва да преследва мечтите си, независимо от възрастта. Това е просто число. Особено, когато вече си в края на живота и тогава човек иска само да си почива. Защото, както ще се убедите в следващите редове, биологичния и емоционалния живот невинаги вървят ръка за ръка. Никога не е късно човек да започне нещо ново и вълнуващо в живота си.

Часовникът отбелязваше 10 часа във вторник и сред класа от 7 „разтягащи“ балетисти, един човек приковава вниманието в зала в Южен Рио. Това е 80-годишният Хелиo Хаус, който е може би най-възрастния балетист в света. Въпреки сериозната си възраст мъжът посещава вече 5 години уроци по балет, 5 пъти в седмицата. Под вещото ръководство на професор Camile Salles, от балетната академия в Ла Глория, намираща се южно от Рио де Жанейро, Хелиo прави фини движения с краката и се опитва да научи тънкостите на балетното изкуство.

Решението му да се запише на балет е продиктувано от житейския му път досега. Той винаги е обичал да прави гимнастика. И сега участва като танцьор на международни балетни компании, изнасящи представления в Държавния театър в Рио. Това го кара да се чувства жив и активен. Хелиo постига, макар и късно, това което иска и което го прави щастлив. Някога е работел като продавач на хавлиени кърпи в Западен Рио, директно на улицата, без разрешение от общината. След пенсионирането си похарчил всичките си спестявания за уроци по танци. За него било важно след пенсионирането си, да поддържа здравето си, въпреки лошите си хранителни навици. Не желаел да се затвори в офис, защото това било болест и наказание за него.

Професор Camile Salles била очарована от старанието, което ученикът й влагал и публикувала в социалните мрежи негови снимки. По този начин искала да покаже, че никога не е късно, дори и възрастен човек да започне нещо ново. Той бил талантлив и влагал сърце и душа в танците. Снимката веднага обиколила социалните мрежи, като за 48 часа снимката имала 8 хиляди харесвания и 3,2 хиляди споделяния. Само седмица по-късно цифрите нараснали драстично, а текстът дори бил споделен и на испански език.
Снимката на Хелио показала и красивата страна на живота, което довело до увеличаване на желаещите да се запишат в майсторския клас по балет през седмицата, защото балетът е и свобода, и стремеж към хармония, и перфектно движение.

Pin It on Pinterest

Share This