Приключенията на човешкото тяло нямат край и ако ние задаваме идеите, заедно с тялото си ще постигнем изключителни резултати. Чудесен пример за успех, устойчивост и концентрация е Христина, с която искам да ви запозная в следващите редове. Тя е смела, уверена и ще ни разкаже за това, колко е важно да бъдем в хармония със себе си, да слушаме съветите на тялото си и да не се отказваме, когато ни е трудно. Оказва се, че това е ключовият момент, в които постигаме успехите си и преборваме слабостите си.

Христина живее в Чикаго, практикува йога и ни смайва с чаровната си усмивка и силен характер.

Untitled-1

Какво и кога те насочи към йогата? Първи опити и усещания.

Съвсем най-първи опити и усещания: бях с една приятелка, която ме заведе на йога преди много години и нищо не си спомнях от класа. Спомням си само, че ми беше приятно да съм с нея, но нищо не помня от самия клас. Предполагам, че изобщо не ми е харесало. Много време след това не бях ходила на йога, но обичам топлината, плуването и натоплянето на тялото през зимата. Случайно чух за класовете по „гореща“ йога и дълго време след първия ми йога клас реших да опитам. Намерих студио много наблизо до мястото, в което живея сега и реших да отида. По средата на първия ми клас по гореща йога бях готова да си тръгна. С много усилия издържах до края на класа, давайки всичко от себе си. Имах възможността, преди да си тръгна, да поговоря с инструктора ни — Карли, която се оказа собственик на йога студиото. Споделих й колко ми е било трудно и тя ми предложи да опитам с класовете за начинаещи. В този момент аз не се смятах за начинаещ и това силно ме мотивира.

Разкажи ми за връзката си с йогата и как това въздейства на живота ти?

След въпросния клас с Карли, ми отне около 6 месеца да започна да дишам правилно и да докажа на себе си, че мога. След този момент нещо се случи с мен и изведнъж цялата трудност се превърна в още по-силна мотивация и изключително удоволствие. Постепенно силните и тормозещи ме болки в гърба постепенно започнаха да намаляват, а болката в кръста изчезна нацяло.

Йогата промени и подобри качества и в мен самата и на начина, по който поглеждам към живота си. Станах изключително търпелива и емоционално издържлива. А това ми помага и в личния живот и на работното ми място.

 481784_10152260487850183_1570967759_n

За бременността и йогата? Препоръчваш ли я и защо?

Бременността не ми попречи да практикувам йога и съвсем естествено продължих с класовете. Наложи се и да направя малко промени. Високата температура не се препоръчва по време на бременност и за това ми се наложи да се преместя по-напред в групата, където имаше вентилатори, които помагаха за охлаждането на тялото ми. Другата промяна, която направих, е стечение на обстоятелствата, тъй като Карли реши да добави клас, точно преди този, който аз посещавах за тазобедрените мускули. Започнах да ги посещавам и двата всяка седмица и се чувствах много добре. И така естествено продължих да ходя на йога вслушвайки се в сигналите на тялото ми. Също така прочетох кои упражнения не са подходящи при бременност, като например лягането по корем или повиващите тялото упражнения, които впрочем са чудесни за гърба и кръста, но не и за бебето. Прочетох, че може да се увие пъпната връв на бебето, което може да създаде огромни проблеми. За това много внимателно се подбират упражненията. Основно внимание обърнах на информацията, отнасяща се за любимото ми упражнение – стоенето на глава. Това се оказа едно от нещата, които мога да правя, но внимателно и за много по-кратко време. Тежестта по време на бременност е голяма и когато това упражнение се практикува, болките в гърба от тежестта намаляват и се подобрява оросяването на тялото. За бебето може да бъде опасно ако стоиш повече от 2-3 минути. И така, неусетно съвсем естествено за мен, продължих да практикувам до късна бременност. След раждането нямах право да практикувам за шест седмици. През всичкото това време, докато тялото ми се възстановяваше, броях дните до първия ми йога клас, след раждането.

След като разбрахме малко повече за йогата по време на бременността, ще ни разкажеш ли и за храненето. Имаше ли специална диета или правила, които си следвала или преоткрила?

Първоначално съпругът ми помогна за по-здравословно хранене. Благодарение на него започнах да закусвам и обръщам по-специално внимание на редовното и здравословно хранене. Когато разбрах, че съм бременна, вече бях подобрила много от вредните си навици и продължих да се храня правилно. Едно от нещата, които направих е, че спрях да пия кафе по време на бременността си. Докато кърмих не си позволявах да похапвам шоколад, цитрусови плодове и мляко, защото причиняват колики при бебетата. Наблягах на изчистените храни без много подправки, бананите и чая.

10615975_10154988076670183_1134119399214177528_n copy

В какъв момент реши да преподаваш йога клас. Какво те провокира да го направиш?

Малко след като минаха първите шест месеца практикуване, започнах да изпитвам удоволствие от йогата, започнах да се замислям за курсове за учители, които знаех, че ще ми помогнат да подобря наученото и да споделя с повече хора удоволствието от практикуването. Моята приятелка, която започна да преподава, ми предложи да направя няколко класа с приятели, за да се отпусна и да придобия опит. От друга страна, силна мотивация за мен е и идеята да синтезирам опити и преживявания от моите първи шест месеца и да ги предам по по-лесен и разбираем начин. Йогата не е нещо, което искаш да запазиш за себе си, а по-скоро да го споделиш с всеки, за да можеш да предадеш на всеки по-малко от това усещане.

Приятелка ми сподели, че отваря фитнес студио и ме беше предвидила да преподавам клас. Първоначално не приех на сериозно идеята, но малко по малко и това се промени. Приех да правя клас в сряда, което е чудесен опит за мен и всички останали. За мен това е един чудесен начин за даване и помагане на българската ни общност тук в Чикаго. Получих чудесна подкрепа от приятелите и посетителите на класа ми, което ме мотивира още повече.

Хриси, какъв съвет би дала на бременни майки, които са или не са практикували йога и биха искали да останат активни по време на бременността.

На първо място да не се страхуват и да бъдат активни. Дори само да се разхождат в никакъв случай да не спират движението, освен ако не им е препоръчано от лекар. Ако са тренирали преди бременността да продължат с активността и да не се отказват. Да пригодят програмата си и да слушат телата си. Ако никога не са практикували йога и решат да го направят задължително да посетят йога класове за бременни майки и да следват инструкциите.

Pin It on Pinterest

Share This