Съвременният роман, като всяко модерно нещо, се роди със скандал. Орисниците отредиха негова майчица да е артистичната французойка Жорж Санд, докато бащинството се падна на сънародника ѝ и сътрапезник Гюстав Флобер. И майката, и бащата бяха луди глави посвоему. Разбира се, свързваше ги фриволното поведение и оригиналната им сексуалност. Те много обичаха да си разменят писма един другиму. Добри писатели и добри „родители на роман“, няма две мнения. Но по характер пък толкова капризни и опърничави… А тогава отрочето им на кого да се метне? Крушата не ще падне по-далеч от дървото.

 

За майката ще си разказваме подробно друг път. Дайте сега да си припомним кой е „бащата на романа“, светла му памет! На портрета му ще видим едър мъж с големи мустаци и морен поглед. Приличаше малко на учител по математика, този достолепен Гюстав Флобер. Трябваше да му се признае, че научи доста хора как се пише стилно. Модерният роман се роди и заживя заедно с неговата Ема, тази незабравима и фатална жена. Ема Бовари, която предизвика скандал, завършил накрая със съдебен процес. Онази прочута мадам Бовари, нали се сещате? Ама не от Сливен, а „Мадам Бовари“ на Флобер. С „Мадам Бовари от Сливен“ като че ли се роди нашето най-модерно и демократично българско кино… Хайде сега обратно във Франция.

 

Да си спомним бунтовната Франция от XIX век! Всичко наоколо ври и кипи, а някой, притаен, кротичко подготвя поредния преврат. Какво ли не видя клетата и горда Франция в онзи луд, луд век! Дойде краят на Великата френска революция, но я наследи империята на Наполеон Бонапарт. След краха на императора се върна старата аристократична монархия, и тя сменена от нова, този път буржоазна монархия. Хайде после пак революции, пак империя и пак Наполеон, но не оня същия, а племенника му – Наполеон III…

#бюлетин

#литература и книги

Наполеон III беше властникът, заради чиято „културна политика“ съдиха първия модерен роман в Европа („Мадам Бовари“ на Флобер), защото бил накърнявал „обществения и религиозен морал и добрите нрави“ в страната. На власт във Франция през XIX в., за има-няма петдесет години, се изредиха какви ли не – републиканци, бонапартисти, ултрамонархисти, умерени монархисти, демократи… Бурната епоха създаваше велики личности в изкуството! Франция през XIX в. се гордееше с изключителните си романисти: Балзак, Стендал, Мериме, Зола, Юго, Мопасан, Дюма – баща и син, Доде, братята Гонкур, Санд и, разбира се, Флобер. Тогава защо не някой друг, а точно Флобер окичихме с престижния приз „баща на модерния роман“? Само скандалът и съдебният процес, последвали издаването на „Мадам Бовари“, не бяха достатъчни за такова голямо признание.

Какво постигна Флобер в творчески план, каква личност стоеше зад успехите?

 

Приживе Флобер публикува само три романа. Покрай тях написа безброй писма. Пробва се и в други жанрове, но без особен успех. Първият му роман беше неговият най-голям шедьовър – „Мадам Бовари“. Когато той излиза, Флобер беше 35-годишен и като че вече бяха го отписали за „голямата литература“. Но Флобер беше много странна птица. Надарен с учудващо упорство, нетипично за иначе флегматичния му характер.

 

Той беше тромав, муден, не понасяше физическите усилия и натоварвания. В училище изоставаше от другите деца, даже трудно се научи да чете. Изключително болнав беше. Страдаше от невроза и епилепсия, имаше проблеми със сърцето. Записа се да учи право в Париж, но бе принуден да прекъсне след тежък епилептичен припадък. Издържаше се от скромното бащино наследство, което все пак му помагаше да живее в провинциално уединение и необезпокоявано да пише.

 

В зрелите си години Флобер се зарази с венерически болести, свързани с увлеченията му по платената любов. Той бе съзерцателен мечтател, интровертен, мислеше бавно и пишеше още по-бавно. Подбираше всяка дума. Способен бе да прекара часове в търсене на подходящата. В младостта създаваше подражателни произведения, от които по-късно се отричаше и срамуваше.

 

Флобер утвърждаваше естетизма и се стремеше към съвършенство на художествената форма. Негова бе сентенцията: „Идеята се ражда от формата“. Неговият стил целеше да бъде „ритмизиран като стих, точен като научния език и с извивки и издатини като на виолончело.“ Той смяташе, че човешката душа трябва да се наблюдава „с безпристрастието, което се използва в природознанието“. Това бе опит да се установи една „медицинска гледна точка към живота“, защото само така, отстранено, можеха да се постигнат „големите ефекти на чувството“. Което значеше, че всевиждащият и всезнаещ разказвач (демиург), който присъстваше в домодерните романи, следва да бъде прогонен. Дори враговете му признаваха, че притежаваше „мощта на математик“, заради безстрастния си начин на изразяване.

Илюстрация на Алфред ди Ричмонд / Ема и Чарлз Бовари похапват

Модерното при Флобер бе свързано с очовечаването на литературните герои. Неговите образи, на първо място мадам Бовари, бяха представяни като мислещи и свободни същества, оставени сами на себе си. Над тях не тегнеше санкцията на писателя, който да реши от тяхно име кое е правилно и кое грешно. Флобер се бе постарал да избегне именно това, така типично за всички романи преди него. И то го превърна в родоначалник („баща“) на съвременния роман. Ако днешните романи са именно такива – това е заслуга и на Флобер, на неговата естетика и стилистика.

 

Романът „Мадам Бовари“ бе повече от необичаен за времето си. В него напълно отсъстваше авторовата гледна точка: героите не бяха хвалени, нито порицавани за постъпките си. Флобер изповядваше: „Романистът няма право да се изказва по повод на това, което става в света на героите. Той трябва да е като Бог – да твори и да мълчи“. Според него, романистът бе длъжен „чрез усилия на духа да се пренася в персонажите си, а не да ги привлича към себе си“. „Единствено стилът е абсолютният начин да се виждат нещата.“ (Флобер)

 

А коя беше мадам Бовари? Как можеше да се характеризира накъсо главната героиня на това велико произведение?

 

„Тя беше влюбената от всички романи, героиня от всички драми, неясната тя от всички томове стихове… Над всичко тя беше цялата ангел“. Запознатите с писателската биография и с романа ще разберат горчивото признание на Флобер: „Ема Бовари – това съм аз…“. Чрез нейния образ авторът признава поражението на илюзиите си, че реалният свят има нещо общо със света, описван в книгите. Художествено претвореният разрив между мечти и реалност – ето кое постави началото на модерния роман.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Младата банда отбелязва следваща страница от своята история с премиера в YouTube канала си, а парчето е блестяща интродукция от порцията нова музика, с която Косьо, Марти и Митко се завръщат ударно в родния музикален пейзаж.

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This