Инициативата „Гората.БГ“ си постави за цел събирането на най-малко 100 000 жълъда и кестена, тази есен, с цел отглеждането им като фиданки и залесяването им, в и около градовете, в цялата страна. За да постигне това, инициативата приканва любителите на красивата българска природа да се включат в събирането на жълъди и кестени.

 

Всички събрани жълъди и кестени ще бъдат превърнати в дървета. Част от тях ще намерят своите близо 12 000 деца в 370 учебни заведения, които ще получат и комплекти, саксия, почва, семена и всичко необходимо, за да отгледат дърво. Други ще бъдат директно засети на опожарени и нуждаещи се места, за да се превърнат в гори. Трети ще бъдат засети в разсадници на „Гората.БГ“, за да поникнат от тях здрави и силни фиданки. Ще бъдат положени грижи за спазване на законите и добрите практики, за да може фиданките да са качествени, здрави и силни. Когато станат готови за засаждане, младите дръвчета ще заминат за залесяване – към училища и детски градини, градски паркове, доброволчески залесителни групи и др. Ето и малко повече информация за начина по който ще се залеси България.

 

Защо точно дъбове и кестени? 

 

Дъбът е един от най-хубавите видове дървета, традиционни за нашите географски ширини. Тези величествени дървета растат бавно, сянката им е лека и хубава, живеят по няколко века. Конските кестени пък са сред най-подходящите дървета за градовете ни – с големите си корони, които правят хубава сянка, те намаляват затоплянето на градската среда (т.нар. „ефект на топлинния остров“), а голямата им листна маса пречиства въздуха много добре. 

Защо се събират?

 

През следващите седмици, докъм началото на ноември, природата ще „зареди“ в земята стотици хиляди бъдещи дъбове и кестени. Само единици от тях обаче ще успеят да спечелят тежката битка за превръщането си в дърво. Повечето ще загубят живота си – ще бъдат стъпкани още в първите си дни, ще бъдат посечени от тримери и косачки, или, в най-добрия случай, ще бъдат победени от по-големи и по-силни растения.

 

С грижата на „Гората.БГ“ и хиляди деца от България, почти всеки жълъд и кестен ще може да покълне и да се развие необезпокоявано, при най-добрите условия, за да стане голяма, жизнена и устойчива фиданка. След това фиданките ще бъдат засадени, за да станат величествени дървета, в подходяща градска и горска среда.

 

Кога и къде се събират?

 

Всеки може да събере жълъди и кестени, сам или с приятели, от всяко място, където ги има – и да ги предаде на „Гората.БГ“.

 

Работещите могат да се обединят със свои колеги и да съберат жълъди и кестени в офисите на фирмите и организациите, в които работят и също да ги предадат. А за всички учащи съвсем скоро ще стартира и кампания с изненади и награди – за доброто, което ще направят. За събирането на жълъдите ще бъдат разкрити и временни пунктове за предаване. Локациите им ще бъдат обявявани своевременно на Facebook страницата на кампанията. 

>>>

„Когато станем 100 000 ще посадим гора“, известна и като „Гората.БГ“, е инициатива, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България, с участието на колкото се може повече деца и млади хора. До момента са засадени над 369 000 нови дървета в цялата страна – с подкрепата на стотици учебни заведения, както и десетки хиляди доброволци. 

 

 

Събитие във FACEBOOK

Pin It on Pinterest

Share This