102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България, тази пролет, чрез инициативата („Гората.бг“) (www.gorata.bg). С това засадените от инициативата дръвчета станаха 903 000, а целта от 1 милион нови дървета ще бъде постигната още тази есен, обещават от най-голямата доброволческа организация в България, която засажда гори и дървета.

 

Инициативата засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна. За първи път не се провежда нито едно масово събитие с доброволци, защото точно, когато събитията следва да стартират, идва извънредното положение и заплахата от вирусна пандемия. Все пак от инициативата не се отказват и намират начин да продължат да засаждат дървета.

 

„Когато намеренията са добри, желанието силно, винаги има начин и цялата вселена ти помага! – казва Никола Рахнев създател на инициативата. – Не можеш да спреш гората да се разлиства! И не можеш да спреш доброто да се развива!“ – с усмивка допълва той.

#бюлетин

#за дърветата и хората

От организацията изпращат писмо, с което предлагат на всички 268 общини в България да получат безвъзмездно дръвчета от над 12 дървесни вида – липи, явори, дъбове, кестени, кедри, смърч и др. За радост на организаторите над 80 общини се включват, като повечето засаждат хиляди дървета сега, тази пролет, а други избират да ги получат есента, в очакване на по-спокойна обстановка.

„Това е трето издание на кампанията ни, с която подпомагаме общини и хиляди населени места в тях. Вече сме дарили близо 300 000 дървета, за да бъдат засадени там, където има най-силна нужда – в и близо до населените места. Прекрасно е, че заедно можем да направим света, в който живеем по-добър, по-зелен, по-чист и по-красив.“ – споделят от „Гората.бг“. В предишни издания са се включвали и повече общини, но организаторите са радостни, че с оглед на сложната обстановка и тази пролет от общините споделят мечтите за един по-добър свят. Благодарят на тези от тях взели участие, както на МЗХГ и множество горски стопанства за подкрепата.

 

От „Гората.бг“ даряват дървета на училища, детски градини, църкви, болници, домове и др. В емблематичните си кампании, в подкрепа за пчелите и пчеларите, в които са дарили над 250 000 медоносни дръвчета, тази есен включват и 60 000 плодни – ябълки, череши, дюли, джанки и др. А една от най-хубавите им инициативи расте и в момента – повечето от дарените миналата есен на 94 200 български деца комплекти за отглеждане на дърво, вече са прекрасни млади дръвчета, пълни с мечти, точно както и инициативата „Гората.бг“.

 

След няколко дни от „Гората.бг“ стартират и мащабна кампания „Здравето е в нашите ръце“. Целта е превенция срещу Covid-19, чрез даряване на десетки хиляди литри течен сапун, дезинфектанти и стотици хиляди ръкавици на нуждаещи се институции и лица, както и чрез информационна кампания и пример от множество хора и известни личности.

 

Гората.бг е инициатива от и за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. Да прави средата, в която живеем, по-красива и по-зелена, както да вдъхновява и трансформира към по-добро хората, особено децата и младите. Да прави всяко друго добро и смислено дело, което може да бъде направено, чисто, безкористно и за доброто на хората и природата.

 

„Гората.бг“ е носител на множество награди през годините, а Никола Рахнев като неин създател бе избран за „Будител на 2019 година“, в конкурс на БНР и БНТ. 

 

Facebook страница: https://www.facebook.com/100000.GORA/

Facebook група: https://www.facebook.com/groups/114833649158477/

Интернет страница: www.gorata.bg

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This