Фотография за деца, родители и възрастни 

 

В рамките на програмата „Гледане с разбиране“ Гьоте-институт и фондация „Изкуство – дела и документи“ предлагат турове, фотографски ателиета за деца и родители, и посещения за хора в третата възраст в изложбата на легендарната фотографка Сибиле Бергеман в СГХГ. Основно събитие в програмата е лекцията на изкуствоведката д-р Катерина Гаджева в Гьоте-институт на 16-ти март.

 

Гледане с разбиране: Сибиле Бергеман

Образователна програма към изложбата „Сибиле Бергеман. Фотографии“ на ifa – Institut für Auslandsbeziehungen в СГХГ, 1.03. – 10.04.2022 г.

 

Събота, 12-ти март, е първото от семейните фотографски ателиета в рамките на „Гледане с разбиране“, водени от Мария Вълкова. Те са предназначени за деца между 7 и 12 години и техните родители. Началният час е 11:00 ч., темата е „Портрет“, а мястото е СГХГ. По време на ателието децата ще се запознаят с работата и подхода на Сибиле Бергеман и ще научат повече за портретната фотография. В практическата част децата и родителите ще имат възможността да участват в създаването на портрети, като застанат пред или зад обектива. 

#бюлетин

#изкуство

Във вторник, 15-ти март, продължават и регулярните турове в изложбата с изкуствоведката Жени Дечева. Този път турът е предназначен за хора в пенсионна възраст, като ангажирането на тази публика в културния живот е една от основните мисии на програмата „Гледане с разбиране“. За пенсионери участието е напълно безплатно.

 

Програмата продължава и на следващия ден, 16-ти март, с основен акцент в нея, а именно лекцията на д-р Катерина Гаджева в Гьоте-институт. Гаджева е изкуствоведка и една от най-утвърдените изследователки на българската фотография. В лекцията си тя ще изходи от изложбата и творчеството на Сибиле Бергеман, за да направи обзор на женското присъствие във фотографията в България, Германия и по света. 

„Сибиле Бергеман. Фотографии“ е изложба нa ifa-Institut für Auslandsbeziehungen, представена в София от Гьоте-институт България и Софийска градска художествена галерия.

Повече информация:  

https://www.facebook.com/events/649532779630560/

„Гледане с разбиране“ е дългосрочна инициатива на фондация „Изкуство – дела и документи“ за образование и медиация в сферата на изкуството. Партньор и съ-организатор е Гьоте-институт България.

 

ПРОГРАМА

 

ЛЕКЦИЯ НА Д-Р КАТЕРИНА ГАДЖЕВА

сряда, 16.03., 18:30 ч., Гьоте-институт, ул. „Будапеща“ 1

*вход свободен

Повече информация за лекцията:

https://fb.me/e/1KpxI3g4B

 

ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА, водени от Жени Дечева

вторник, 29.03., 18:00 – 19:00 ч.

събота, 19.03., 13:00 – 14:00 ч.

събота, 9.04., 13:00 – 14:00 ч.

*участието в туровете е безплатно, заплаща се вход в галерията

*задължително предварително записване тук:

https://forms.gle/tRoZop5eXzuj8ySK7

 

 

ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА ЗА ХОРА В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ, водени от Жени Дечева

вторник, 15.03., 11:00 ч.

вторник, 5.04., 11:00 ч.

*участие и вход: безплатно

*предварително записване на тел. 02 987 2181, 0896 70 34 38 (между 11:00 и 19:00 ч.) или на място в СГХГ

 

 

СЕМЕЙНИ ФОТОГРАФСКИ АТЕЛИЕТА, водени от Мария Вълкова

за деца между 7 и 12 години и родители

 

12.03., 11:00 – 12:30 ч. // Тема „Портрет“ (в СГХГ)

По време на ателието децата ще се запознаят с работата и подхода на Сибиле Бергеман и ще научат повече за портретната фотография. В практическата част от нашата среща децата и родителите ще имат възможността да участват в създаването на портрети, като застанат пред или зад обектива. В импровизирано студио всички заедно ще експериментираме, вдъхновени от фотографии в изложбата.

 

19.03., 11:00 –12:30 ч. // Тема „Човекът и градът“ (в СГХГ и на открито)

Ателието ще започне с кратък тур в изложбата, в който ще обърнем особено внимание на портретите в градска среда в работата на Сибиле Бергеман. Ще обсъдим разликата между модната и уличната фотография. Във втората част ще се разходим в района на галерията и ще влезем едновременно в ролята на фотографи и модели, като работим активно с градската среда.

 

26.03., 11:00 –12:30 ч. // Тема „Градски натюрморт“ (в СГХГ и на открито)

Кое прави една фотография запомняща се, въпреки отсъствието на хора в нея? Ще разгледаме заедно изложбата на Сибиле Бергеман като акцентираме върху заснемането на градска среда.

Във втората част на ателието ще се разходим в района около СГХГ, в търсене на интригуващи места и елементи от града, които да запаметим със средствата на фотографията.

*участието е безплатно, заплаща се вход в галерията

*задължително предварително записване тук:

 

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This