Галерия „Дебют“ има удоволствието да представи в съвместна изложба избрани творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов-Диди.

 

Изложбата има за цел да открехне „прозорец“ към самобитното изкуство и естетика на Ива и Диди – двама автентични творци, вплели съвместен живот с индивидуално творческо присъствие. „Заедно надниква в творческите търсения на двама съмишленици, изявени творци от 70-те и 80-те години на миналия век, нуждаещи се от съвременно преоткриване.

 

Изложбата, предхождаща 85-тия рожден ден на Ива, е първи опит за, макар и частично, представяне на скулптурното творчество на Ива Хаджиева. Много от нейните творби красят градската среда в различни райони на страната, като голяма част от тях са отличени с престижни награди у нас и в чужбина. Скулптор и сценограф, Ива работи дълги години за името и славата на българското куклено изкуство не само у нас, но и извън границите на България. Скулптурните й работи и тези от кукленотеатралното изкуство носят силно изразена творческа индивидуалност, оригинален подход, художественост, естетика.

#бюлетин

#изкуство

Ценители и специалисти ще могат да се докоснат отново до живописта и графиките на Димитър Арнаудов-Диди (1933 – 1989 г.) – изключителна фигура в българското изкуство. Широка култура и ненаситна любознателност, деликатна чувствителност и експресивна емоционалност, ренесансова чистота и яснота на мисълта – това е най-кратко изразената характеристика на тази богата, творческа личност. Диди бе един уникален съвременен художник, изкуствовед, надарен поет. В областта на поезията, една по-интимна и затова по-малко известна негова същностна черта, Диди има написани около 120 стихотворения.

Димитър Арнаудов – “Автопортрет”

Димитър Арнаудов – “Тунизийски хан”

Димитър Арнаудов успешно теоретизира опита и наблюденията си в изкуството. През 1981 г. излиза от печат книгата му „Художникът и творбата“, наградена същата година с годишната награда на СБХ – секция „Критика“. През 1973 г. прави своята първа и единствена, приживе, изложба – живопис.

 

Творби на Ива Хаджиева и Димитър Арнаудов са собственост на НХГ, СГХГ и почти всички художествени държавни галерии в страната.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This