снимка: lesvos.com

За да се върнете толкова назад във времето, че да вървите наистина по стъпките на динозаврите трябва да посетите остров Лесбос и каменната гора там, която е на повече от 20 млн. години. Митичният остров, който е родното място на легендарната поетеса Сафо, живяла през 7-ми век пр.н.е., е също така с богато културно-историческо наследство и красиви плажове.

 

Според гръцката митология Лесбос е бил не само върховен бог на острова, но и първият цар господствал там. Имал е много дъщери, които завещали имената си на някой от по-големите градове в страната. В класическата митология сестрата на Лесбос била убита, за да може той да седне на престола. Древногръцкият писател Омир казва, че островът е бил владение на цар Приам и е влизал в границите на днешна Турция.

 

През Средновековието островът е бил завладян от Османската империя през 1462 г. и остава в нейно владение до началото на Балканската война през 1912 г., когато става част от тогавашното кралство Гърция. Смята се, че в късната бронзова епоха, емигрантите от Гърция, главно от Тесалия, се настанили на острова и въвели в употреба еолийския диалект на гръцкия език, който бил използван в писмените стихове на поетесата Сафо.

Embed from Getty Images

На западното крайбрежие на остров Лесбос, където сините вълни на Егейско море се разбиват във вулканичните скали, се разкриват вкаменените останки от растителен живот, част от едно далечно и отдавна загубено минало. Това е една друга изгубена Атлантида, която потънала в „морето от огън и лава“ по време на вулканичните изригвания в Северно Егейско море преди 20 млн. години.

 

Най-забележителните места, където има вкаменени стволове известни като „Каменната гора“, са в районите на Сигри, Антиса и Ересос и са с площ над 15 000 хектара. „Каменната гора“ е естествен паметник и летописец на геоложката история на Егейския басейн. Осъзнавайки културната, екологична, геоложка и палеонтологична стойност на района, държавата е обявила „Каменната гора“ за естествен защитен природен паметник. Посетителите на острова имат възможност да разгледат вкаменените „скулптури“.

По-детайлно могат да се насладят на тези природни чудеса и в музея на открито в Сигри, който предлага най-голямото разнообразие от вкаменени дървета и листа. Паркът на музея е наречен „Пеперудената гора“ и е с площ от 28,6 хектара. Той е невероятен паметник, като никой друг в света, където се съхраняват идеално запазени фосилизирани дървета, съставляващи горска екосистема от едно далечно минало. Посетителите ще останат впечатлени от броя и размера на десетките стволове пръснати из района, като някой от експонатите са с височина над 7 метра и дължина от 22 метра.

Pin It on Pinterest

Share This