Heatherwick studio

Китай е най-бързо разрастващата се държава в света. Нарастващото население е подкрепено от икономическия бум в страната, която се старае да излезе от икономическата изолация и да се състезава наравно с останалите страни по света. Държавата винаги е била отворена към технически и строителни предизвикателства. Сега, като част от икономическия потенциал на страната и стремежът й за отличаване от останалите съседи, започва строежът на сграда подобна на едно от 7-те древни чудеса на света – Висящите градини на Семирамида.

 

Това е последният проект на Томас Хедъруик в Шанхай, който представлява търговски център, а местните са го нарекли местния вариант на „Висящите градини на Семирамида“. Оригиналното име на проекта е „Хиляда дървета“, като се предвижда да бъде завършен през 2018 г. Томас е избран да ръководи проекта, благодарение на работата си по палатата на Обединеното кралство, за изложението „Шанхай 2010“. Авторът също така е работил и върху други емблематични проекти, като преобразяването на автобусите в Лондон и факлата, с която се откриха Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Heatherwick studio

В Шанхай работи в сътрудничество с неправителствената фондация за изкуство „Фосун“ в Бунд. Дори наскоро завърши финансовия център „Бунд“, в сътрудничество с „Фостър и партньори“. Проектът ще заема 15 акра и ще бъде разположен в творческия квартал на Шанхай, като идеята е сградата да не прилича на никоя друга, а да се „слива“ с околната среда като бъде „потопена“ в зеленина. Търговският център ще бъде построен върху насип при река Суджоу, в старата част на града. На мястото, на което ще се построи този шедьовър, се намират 4 исторически сгради. В това число и старите фабрики за брашно „Fufeng“ и „Fuxin“, като те се явяват едни от първите „модерни“ за времето си мелници в Китай. По този начин шанхайските архитекти ще си „сверят часовниците“, като комбинират и създадат хармонична връзка между старите исторически сгради и модерната визия на новите постройки. В същото време ще докажат, че в „градската джунгла“ зеленината не е излишна. За това ще спомогне и близкият квартал Суджоу, който е от ключово значение за развитието на града.

След като бъде завършен строежът, на 9 етажа и 3 сутерена ще бъдат разположени училища, жилищен комплекс, магазини, офиси и хотел. Също така ще има над 400 тераси украсени с лехи и дървета, за да бъде подчертан 3D горския пейзаж и да бъдат насърчавани жителите му да излизат и отдъхват по-често сред природата.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This