Венеция – да се влюбиш в „кралицата на Адриатика“

Юни, 2018

“Отиди до Венеция… и там ще намериш своята съдба” – Антони Хороуитц

да попътуваме по света

Библиотека „Марчиана“, Кулата „Сан Марк“, „Мостът на въздишките“, Кафенета „Куадри“ и „Флориан“

 

Има много места по света, които имат чар, но Венеция е извън всички класации – просто защото няма аналог. Още със стъпването в града (където между другото не се допускат автомобили, колела, нито скейтове) усещаш атмосфера, нетипична за никое друго място. Сякаш се носиш по вода, което всъщност си е баш така, защото, както знаем, градът е изграден върху милиони дървени подпори (пилони).

Архитектурата също е доста нетипична – ултра тесни улички, които извеждат до сякаш скрити площади, където животът кипи. Всяка улица има свой живот и въпреки че сякаш си в лабиринт, всяка води до място, сякаш подобно на предходното, но различно. Сградите, надвиснали над теб, сякаш те прегръщат, а от капаците на малките прозорци свенливо надничат пъстри цветя и опияняват с аромат. Прекосявайки безброй малки мостове, под които плават гондоли, воден от нещо, което още не разбираш, опознаваш стъпка по стъпка „плаващият град“, за да осъзнаеш по-късно, че още от пръв поглед си се влюбил.   Прескачаме най-изтърканите клишета, като площада „Сан Марко“, разходка с гондола по „Гранд Канал“ и моста „Риалто“, до които така или иначе ще се докоснеш, и ти представяме някои от по-интересните места и неща, които да посетиш и видиш.

Библиотека Марчиана

Една от най-големите библиотеки в Италия няма как да не привлече вниманието на всеки, обичащ литературата човек. Сградата е построена през далечния 16-ти век, а в нея може да откриеш книги, съхранени още от откриването й. През 1603 г. година Венеция издава закон, който задължава да се дава един екземпляр от всяка нова книга на библиотека „Марчана“. Така днес библиотеката може да се похвали с впечатляваща колекция, която включва някои от най-известните древногръцки, латински и ориенталски ръкописи, като например два текста на „Илиада“ от 5-ти и 6-ти век.

Кулата “Сан Марк”

Намира се точно на площада „Сан Марко“ и е най-високата сграда във Венеция. Панорамната гледка, откриваща се от върха, наистина си заслужава. Ама наистина! Освен това камбанарията на кулата има интересна история. По времето на „Serenissima Repubblica di Venezia“ (съществувала от края на 7-ми век до 1797 г.) всяка камбана бие по различно време и повод. Например: камбана „Марангона“ бие в началото и края на работния ден; камбана „Нона“ – точно в полунощ; камбана „Малефико“ – точно преди извършване на екзекуция.

Мостът на въздишките

Обратно на очакванията на много хора, името му не е свързано с истории за романтична любов. Мостът е дълъг едва 11 метра и е построен с единствената цел да свързва „Дворецът на дожите“ директно със затвора, за да бъдат по-лесно затворници водени до съда, без да напускат сградата. Името идва от факта, че веднъж осъден на смърт, затворникът никога повече не се връща назад и въздиша по изгубения си живот.

Кафенета „Куадри“ и „Флориан“

посещавани от Гьоте, Хемингуей, Бродски, Русо и разбира се местния Джакомо Казанова, който е срещал немалко от своите обожателки там, поради което през 1767 г. правителството забранява посещението на жени в „Куадри“.

  • Забележителности 90% 90% 90%
  • Храна 70% 70% 70%
  • Транспорт 70% 70 % 70 %
  • Активност на града 80% 80% 80%

Градът провежда много интересна и значима кампания #EnjoyRespectVenezia. Тя информира и насочва туристите към по-осъзнато отношение към природните и архитектурни особености на Венеция, която е в списъка на ЮНЕСКО и всяка промяна и модернизация на архитектурата, и облика на града, е напълно забранена. Целта е да се обърне внимание на влиянието (най-вече негативно), което туристите могат да имат върху дадено място, и да се акцентира върху т.нар. „осъзнато пътуване“.

Какво е забранено и какво не във Венеция.

1. Както вече споменах абсолютно забранено е използването на коли, велосипеди, скейтове и ролери на територията на града. Така Венеция придобива нетипичен за всяко друго място облик. Уличките са като артерии, а неспирният човешки поток по тях съживява града.

2. Къпането в каналите е напълно забранено.

3. Храненето на гълъбите, което се е превърнало в атракция, също се оказа незаконно. Както и работата на съмнителни личности, които ти дават зрънца в шепата и след това те преследват за пари.

Безумно е да се опитвам да изброя всичко, което може да се види във Венеция. Тя има толкова много, че може да задоволи дори най-претенциозните и жадни за култура очи и не се свени да го прави. Просто си позволи да се изгубиш (което никак не е трудно) и ще преоткриеш както града, така и себе си!

Бюлетин

Всеки месец списание “Българка” изпраща своите най-нови и четени текстове във вашата електронна поща

Най-красивите паркове в Япония

Най-красивите паркове в Япония

Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо.Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо. Освен че е страната на изгряващото слънце, Япония е и страна с огромно разнообразие от цветя и растителни видове, а също и с едни...

Pin It on Pinterest

Share This