Подкастите не са толкова популярен начин за поднасяне и „консумиране“ на информация у нас, за разлика от САЩ, например, където голяма част от хората започват деня си именно с тях. Има водещ и може да бъде под формата на монолог или разговор с гости. Ние българите сме свикнали да възприемаме повече с око, отколкото с ухо. Въпреки това съществуват не малко наистина успешни подкасти, които се радват на голяма аудитория и заслужават нашето внимание. Ето част от най-интересните и полезни подкасти, предаващи изцяло на български език.

 

1. „Непримиримите“

„Непримиримите“ ни среща с вдъхновяващи личности, които не са се отказали да преследват мечтите си и с много труд в крайна сметка са постигнали желания успех. Създател на подкаста е Мирослав Филков, а целта на провежданите от него разговори  е да вдъхне увереност на повече хора, да ги накара да повярват в себе си и в своите способности, споделяйки примера на толкова много обикновени млади хора, които са успели именно заради това, че са били непримирими и не са се отказали при първата трудност. Защото успехът е преди всичко работа и силна воля, късметът е само 1%, а често той може да бъде компенсиран с постоянство и вяра в това, което правим.

 

Подкастът ни запознава с писатели, спортисти, ветеринарни лекари, доброволци и много други личности, които вдъхновяват с позитивната промяна, която налагат най-напред в себе си, а след това и в света, в който живеят.

#бюлетин

#от живота

2. „Свръхчовекът“

„Свръхчовекът“ е може би най-популярния подкаст на български език в момента. Дело е на Георги Ненов, който се е занимавал с толкова много неща, че самият той е безкраен източник на полезна информация, макар да предпочита да ни предоставя личните истории на други личности. Подкастът му е насочен към откриване на многобройните възможности, които заобикалят всеки от нас и вярата в себе си. „Свръхчовекът“ ни среща с вдъхновяващи личности, които не са център на медийното внимание, но имат какво да ни кажат и ни дават безспорен пример за неограничените способности на всяко човешко същество. От всеки разговор Георги извлича една знакова сентенция, която се превръща в мото за всеки отделен епизод.

 

3. „Създателите“

Централна тема на този подкаст е различните формати за дигиталното общество в България, както и за хората, които ежедневно инвестират време, идеи, пари и развиват този бизнес у нас или иначе казано – за „дигиталните оптимисти“ на България. Екипът му е съставен от не по-малко вдъхновяващите Жюстин Томс, Горица Белогушева, Силвина Фурнаджиева и Хелиана Велинова. Предприемачи, куратори, IT специалисти и PR такива – подкастът ни запознава с широка гама от професионалисти, които ни вдъхновяват с примера си и с всяко изречение, което излиза от устите им.

4. „Women Speak Leadership“

Изцяло бизнес подкаст, посветен на женското лидерство и възхода в кариерата с влияние, авторитет и смисъл. Да, само дотук звучи вдъхновяващо, но нататък става още по-интересно! Винаги е вдъхновяващо да видиш и чуеш жена, която смело пробива в бизнеса и успява там, където много мъже са се провалили! С такива дръзки и борбени жени ни среща създателката на подкаста Анета Савова. Ако се интересувате от бизнес, лидерство или просто имате нужда от убеждение, че такива жени съществуват – заповядайте в „Women Speak Leadership“.

#от живота

 

5. „Успех без граници“

„Успех без граници“ е подкаст за българите, успели да изградят кариера в чужбина. Знаем колко е трудно да успееш дори в собствената си страна, какво остава за чужда. През какви перипетии са преминали, как са се справили с носталгията и с огромната конкуренция, с езиковата и културната бариера – за всичко това разказват наши сънародници, успели да изградят кариера в Германия, Нидерландия, Сан Франциско, Китай, Ирландия и др. пред микрофона на Хриси Ноева.

 

6. „The Savage Mind“

„Диви умове, които имат какво да кажат“ – това запомнящо се мото е дала на подкаста си Дара Цветанова. Тя не спира да ни вдъхновява със силата и позитивната енергия на младите хора, с които ни среща. Дара се занимава с подбор на персонал в IT сферата на пълно работно време. Това не ѝ пречи в свободното време да се занимава с подкаст и да ни прави събеседници в разговорите, които води с толкова интересни млади хора, постигнали много за годините си и действително имащи какво да кажат. Подкастът е насочен към изграждането на кариера и личностно развитие, но повярвайте ми, от гостите ще научите много други неща и ще придобиете безценен житейски опит, макар и задочно.

 

Макар и не дотам предпочитани, както платформи като YouTube, подкастите са източник на безкрайно полезна информация и могат да се окажат не само градивни, но и тотално променящи начина ни на мислене и вдъхновяващи бъдещия ни успех.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This