снимка: Нели Кирилова

Благовест Христов е учител по „История“, а Яница Петрова завърша „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Срещат ги интересите им към литературата и любимата поредица „Хари Потър“. Тези същите интереси са катализатор на една по-голяма мечта, а именно създаване на собствена кафе-книжарница във гр. Велико Търново. Не след дълго „Страница 394“ отваря врати.

 

Преди да разкажете за Вашата сбъдната мечта, или кафе-книжарница „Страница 394“, нека да разкажем малко повече за вас. Благовест Христов, освен че се занимавате с преподавателска дейност, дълго време бяхте и актьор в студентски театър към ВТУ. Разкажете повече за тази Ваша дейност, а и за интересите към сценичното изкуство?

 

С театър се занимавам от 16-годишна възраст. Всичко започна на шега, просто ме повикаха, но усетих, че мястото ми е на сцената. Допадна ми. Дава ми възможност за момент поне да се потопя в живота на различни от мен хора, в живота на героите и това е приятно развлечение и кратко бягство от реалността. Излизане от себе си, за да бъдеш някого друг, да видиш света през неговите очи…

 

„Страница 394“ ще се превърне ли в място, което да приютява различни театрални постановки?

 

Да. Имаме обособена сцена, но по-скоро се надяваме да представяме моноспектакли и алтернативни форми на театъра. Главните й функции, естествено, ще бъдат представяния на различни автори и техните книги. Един от последните ни гости беше семейният консултант и психолог Неви Боджукова, която представи книгата си „Страх от обичане“.

 

Яница Петрова е другият човек, заради когото кафе-книжарница „Страница 394“ отвори врати. Представете се на читателите?

 

Аз съм родом от Каварна. Дойдох в гр. Велико Търново да уча, а впоследствие останах и след завършване на университета. Учих „Психология“ и към момента работя с деца в риск.

#бюлетин

#интервю

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Защо кафе-книжарница и точно във Велико Търново, кажете повече за това как се зароди идеята за подобно място?

 

Спонтанно. Оказа се, че имаме едни и същи желания. Интересът ни към книгите беше един от факторите, който ни сближи. И двамата обичаме да отпочиваме с книга в ръка. Една вечер си говорихме: Колко хубаво би било ако има такова място и тук?! И просто го направихме. Смятаме, че досега точно това липсваше на културната и духовна столица на България – уютно място, където може да почетеш книга по избор, да пиеш ароматно кафе или друга освежаваща напитка.

 

Няма как да не Ви попитам: Защо „Страница 394“?

 

Заповядайте в кафе-книжарница „Страница 394“, където може да откриете една от книгата за Хари Потър, а именно „Хари Потър и затворникът от Азкабан“. И там на съответната страница се крие отговорът на въпроса.

Мислите ли, че такъв тип места в момента могат да върнат интереса към културните събития? Имам предвид все повече се наблюдава тенденция към преместване на определен тип литературни, а и не само, представяния, „пърформанси“ от библиотеките към заведенията и баровете? Одобрявате ли това движение и мислиш ли, че ще събуди интереса в младите?

 

Интересът към културните събития съществува. Това движение на младите е нормално, днес те търсят нещо по-различно и по-нестандартно. В този си стремеж обаче те се изолират именно в подобен тип заведения. Не всички събития имат широка гласност и са известни само на определен кръг от хора. Надяваме се, че ще успеем да разширим този кръг, за да видят повече хора, че всъщност културата е жива и има млади и четящи хора. Идеята на нашето място е да бъде достатъчно разчупено за младите хора и все пак да запази уюта, за да може да насочи мисленето на хората към култура, литература, изкуство.

 

Над 800 книги в момента са подредени по лавиците в „Страница 394“. Как виждате пътя им до читателите?

 

Смятаме, че всеки ще може да намери тук подходящо четиво на достъпна цена. Имаме както стари, така и нови книги от различни жанрове. Книгите могат да се четат и на място без заплащане.

 

Искате да превърнете мястото в център за изкуство и култура, какви пресечни точки между изкуствата ще могат да наблюдават посетителите на кафе-книжарницата?

 

Пригодили сме помещението така, че да има място за художествени и фотографски изложби, за прожекции на филми. Последният филм, който посетителите ни имаха възможност да гледат беше „Кафка“. Прожекцията беше посветена на годишнина от рождението на един от най-загадъчните писатели на ХХ век, а именно Франц Кафка. Идеите, които имаме наистина не са една и две, но за всичко е нужно време. Бихме искали да държим хората под леко напрежение, за да може изненадата да бъде по-голяма. Но определено структурата ни позволява импровизации, любимото оръжие на актьора.

 И двамата имате интереси към литературата. Пишете ли художествена литература?

 

Благовест Христов: Опитвам се, но май не ставам за такова нещо! В момента цялото ми внимание е насочено към кафе-книжарницата, но тайно се надявам до края на годината да съм напреднал с приключенския си исторически роман.

 

Менюто, изборът от напитки е доста нестандартен, разработвате само коктейли, чиито имена са литературно формирани. Разкажете повече за тази идея? 

 

Коктейлите ни не са много на брой. Някой от тях разработихме сами, случването им, съпроводено с дегустации, беше едно малко приключение. Този тип напитки са едно „леко намигване“ към посетителите, създаване на една атмосфера, бягаща от света навън и стремяща се към фикционалните светове на литературата. Чрез напитките искаме да потопим читателя максимално в художествената измислица на известни поредици книги, седнал в едно от удобните кресла в кафе-книжарница „Страница 394“. Заповядайте!

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This