снимка: Нели Кирилова

Благовест Христов е учител по „История“, а Яница Петрова завърша „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Срещат ги интересите им към литературата и любимата поредица „Хари Потър“. Тези същите интереси са катализатор на една по-голяма мечта, а именно създаване на собствена кафе-книжарница във гр. Велико Търново. Не след дълго „Страница 394“ отваря врати.

 

Преди да разкажете за Вашата сбъдната мечта, или кафе-книжарница „Страница 394“, нека да разкажем малко повече за вас. Благовест Христов, освен че се занимавате с преподавателска дейност, дълго време бяхте и актьор в студентски театър към ВТУ. Разкажете повече за тази Ваша дейност, а и за интересите към сценичното изкуство?

 

С театър се занимавам от 16-годишна възраст. Всичко започна на шега, просто ме повикаха, но усетих, че мястото ми е на сцената. Допадна ми. Дава ми възможност за момент поне да се потопя в живота на различни от мен хора, в живота на героите и това е приятно развлечение и кратко бягство от реалността. Излизане от себе си, за да бъдеш някого друг, да видиш света през неговите очи…

 

„Страница 394“ ще се превърне ли в място, което да приютява различни театрални постановки?

 

Да. Имаме обособена сцена, но по-скоро се надяваме да представяме моноспектакли и алтернативни форми на театъра. Главните й функции, естествено, ще бъдат представяния на различни автори и техните книги. Един от последните ни гости беше семейният консултант и психолог Неви Боджукова, която представи книгата си „Страх от обичане“.

 

Яница Петрова е другият човек, заради когото кафе-книжарница „Страница 394“ отвори врати. Представете се на читателите?

 

Аз съм родом от Каварна. Дойдох в гр. Велико Търново да уча, а впоследствие останах и след завършване на университета. Учих „Психология“ и към момента работя с деца в риск.

#бюлетин

#интервю

Защо кафе-книжарница и точно във Велико Търново, кажете повече за това как се зароди идеята за подобно място?

 

Спонтанно. Оказа се, че имаме едни и същи желания. Интересът ни към книгите беше един от факторите, който ни сближи. И двамата обичаме да отпочиваме с книга в ръка. Една вечер си говорихме: Колко хубаво би било ако има такова място и тук?! И просто го направихме. Смятаме, че досега точно това липсваше на културната и духовна столица на България – уютно място, където може да почетеш книга по избор, да пиеш ароматно кафе или друга освежаваща напитка.

 

Няма как да не Ви попитам: Защо „Страница 394“?

 

Заповядайте в кафе-книжарница „Страница 394“, където може да откриете една от книгата за Хари Потър, а именно „Хари Потър и затворникът от Азкабан“. И там на съответната страница се крие отговорът на въпроса.

Мислите ли, че такъв тип места в момента могат да върнат интереса към културните събития? Имам предвид все повече се наблюдава тенденция към преместване на определен тип литературни, а и не само, представяния, „пърформанси“ от библиотеките към заведенията и баровете? Одобрявате ли това движение и мислиш ли, че ще събуди интереса в младите?

 

Интересът към културните събития съществува. Това движение на младите е нормално, днес те търсят нещо по-различно и по-нестандартно. В този си стремеж обаче те се изолират именно в подобен тип заведения. Не всички събития имат широка гласност и са известни само на определен кръг от хора. Надяваме се, че ще успеем да разширим този кръг, за да видят повече хора, че всъщност културата е жива и има млади и четящи хора. Идеята на нашето място е да бъде достатъчно разчупено за младите хора и все пак да запази уюта, за да може да насочи мисленето на хората към култура, литература, изкуство.

 

Над 800 книги в момента са подредени по лавиците в „Страница 394“. Как виждате пътя им до читателите?

 

Смятаме, че всеки ще може да намери тук подходящо четиво на достъпна цена. Имаме както стари, така и нови книги от различни жанрове. Книгите могат да се четат и на място без заплащане.

 

Искате да превърнете мястото в център за изкуство и култура, какви пресечни точки между изкуствата ще могат да наблюдават посетителите на кафе-книжарницата?

 

Пригодили сме помещението така, че да има място за художествени и фотографски изложби, за прожекции на филми. Последният филм, който посетителите ни имаха възможност да гледат беше „Кафка“. Прожекцията беше посветена на годишнина от рождението на един от най-загадъчните писатели на ХХ век, а именно Франц Кафка. Идеите, които имаме наистина не са една и две, но за всичко е нужно време. Бихме искали да държим хората под леко напрежение, за да може изненадата да бъде по-голяма. Но определено структурата ни позволява импровизации, любимото оръжие на актьора.

 И двамата имате интереси към литературата. Пишете ли художествена литература?

 

Благовест Христов: Опитвам се, но май не ставам за такова нещо! В момента цялото ми внимание е насочено към кафе-книжарницата, но тайно се надявам до края на годината да съм напреднал с приключенския си исторически роман.

 

Менюто, изборът от напитки е доста нестандартен, разработвате само коктейли, чиито имена са литературно формирани. Разкажете повече за тази идея? 

 

Коктейлите ни не са много на брой. Някой от тях разработихме сами, случването им, съпроводено с дегустации, беше едно малко приключение. Този тип напитки са едно „леко намигване“ към посетителите, създаване на една атмосфера, бягаща от света навън и стремяща се към фикционалните светове на литературата. Чрез напитките искаме да потопим читателя максимално в художествената измислица на известни поредици книги, седнал в едно от удобните кресла в кафе-книжарница „Страница 394“. Заповядайте!

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This