Бижутата на Малта

Юли, 2018
да попътуваме по света

Неслучайно е, че Малта е неустоима дестинация за мнозина. Най-малката страна членка на Европейския съюз (простираща се едва на 316 кв.км) освен чисто фактологични интересни особености, има и богата история, обединяваща арабския свят с европейски ценности и култура.

снимка: ©Христиана Демирева

снимка: ©Христиана Демирева

Сблъсъкът на два свята създава реалността в Малта, която е пъстра и задоволява всеки интерес – от търсещите приключения до любителите на история и култура. Чисто географски страната се намира върху африканската континентална плоча и по вода се намира само на час път по въздух от Либия (откъдето преди години често изпращали учители по арабски в Малта, както ни разказа собственикът на малко ресторантче с вкусна кухня, при когото няколко пъти похапвахме). Да, арабският е бил основен език в Малта. Той все още е разпространен, въпреки че днес официални езици в страната са малтийски и английски. Въпреки че повечето местни сравнително свободно боравят с английския, някои дори не знаеха, че е официален език.

 

Все пак Великобритания, последната „владетелка“ на Малта (до 1964 г.), днес е „приятелка“ на страната, а не враг. Ценена заради богатото културно наследство, което оставя на острова, Великобритания се е превърнала в желана зимна дестинация за мнозина малтийци, които пътуват натам през неактивните месеци на острова. А червените телефонни кабини, които изглеждат сякаш не на място в Малта, са любопитен спомен, останал от бившата „колонизаторка“.

Влиянието, което Малта има, (както от арабския свят и Англия, така и от Франция, норманите, дори Рим), създава днешния облик на страната, обединявайки исторически паметници, архитектурни и културни стилове, нетипични за никоя друга страна.

  • Забележителности 90% 90% 90%
  • Храна 100% 100% 100%
  • Транспорт 80% 80 % 80 %
  • Активност 80% 80% 80%

Ето някои от бижутата на Малта – за всеки според вкуса.

За любителите на града:

Гордата столица на Малта предлага на „градския“ тип туристи богат избор от забележителности. Тя крие 320 паметници и монументи, което я прави един от най-богатите на архитектурни паметници в Европа град. Въпреки че по време на Втората световна война градът е бомбардиран и търпи сериозни загуби откъм архитектура, към днешна дата Валета е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Отдели достатъчно време, за да се насладиш на всички музеи, паметници, централната библиотека, сградата на Парламента, градините на Горната и Долната Барракка и всяко кътче, до което те отведат тесните, стръмни улици на града и най-вече интуицията ти.

Валета

снимка: ©Христиана Демирева

Мдина

снимка: ©Христиана Демирева

Старата столица на Малта днес изглежда като голяма крепост – оградена от високи стени и недостъпна. Влезеш ли, пренася те в друго време. Територията й е била населена, още през 700 г. пр.н.е, вероятно от финикийците. Неслучайно е наричана Тихият град – Мдина е малка, спокойна, сякаш там времето е спряло, забавя и теб да ѝ се насладиш по-дълго и по-качествено.

На скромната територия на града може да посетиш природонаучният музей, Дворецът Вилхена, Бенедиктинският манастир, църквата св. Агата, Мдинският затвор и др.

За любителите на спиращи дъха гледки:

Синята лагуна

снимка: ©Христиана Демирева

снимка: ©Христиана Демирева

Като островна държава, стигайки до самия край на страната, на много места се откриват великолепни панорами от високите бели скали. Любимо място е Скалите Дингли, откъдето според местните може да видиш най-красивите залези в света. Скептични към подобни крайни твърдения, проверихме лично и да, определено си заслужава! Скалите Дингли са задължителна спирка, гарантираме! Само не забравяй топла дреха – вятърът там иска да прогони посетителите и да запази красотата на залеза само за себе си.

 

Остров Комино. Тук може да намериш както шумен, скалист плаж, така и бягство от тълпата в райски кътчета само за теб. От теб зависи какво търсиш. За търсещите адреналин на острова има безброй високи скали, от които много хора, освен да съзерцават гледките, се гмуркат.

Синята лагуна е може би най-известната природна забележителност на острова и в страната като цяло и има защо. Кристална вода, мек пясък на дъното и горещи скали, които после стоплят като прегръдка. Барът наблизо предлага екзотични напитки, но съветваме те да повървиш 10 – 15 минути! Хората почти ще изчезнат и обещаваме ще откриеш места, като напр. Кристалната лагуна, където, освен на кристална вода и много слънце, ще се насладиш и на повече спокойствие.

За любителите на плажа:

Остров Гозо също е задължителна спирка в обиколката на Малта. По-слабо развит, той предлага по-скоро природни забележителности като например известният Прозорец на Азуро (Azuro Window), който за съжаление неотдавна беше разрушен от буря – март 2017 г. Все пак на западния бряг на острова се намира Wied il-Mielaħ Window, който не отстъпва по красота и става все по-известна забележителност. Вътрешното море (Inland sea), наречено още „Qawra“, на малтийски е малка, скрита лагуна, която се свързва с морето чрез тесен малък процеп в скалите, правейки я привлекателна за водолази, гмуркачи и търсачи на приключения.

 

Скалистата Малта има и такива бижута – красиви, пясъчни плажове. Това, че територията й е малка, в случая е предимство, защото може да се докоснеш до всеки един от най-известните плажове, без да губиш много време в пътуване. Опитай Golden Bay, плажът в Мелиха (Melieha), многобройните лагуни, Armier beach, Ta` Fra Ben Bay, Peter’s Pool… Списъкът не свършва до тук. Скалисти плажове, пясъчни плажове, малки заливи – Малта задоволява всяка претенция на гостите си.

снимка: ©Христиана Демирева

Позволи си да се докоснеш до Малта – срещата ще е наистина незабравима!

Най-красивите паркове в Япония

Най-красивите паркове в Япония

Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо.Япония е все по-предпочитано място за екскурзия и туризъм и има защо. Освен че е страната на изгряващото слънце, Япония е и страна с огромно разнообразие от цветя и растителни видове, а също и с едни...

Бюлетин

Всеки месец списание “Българка” изпраща своите най-нови и популярни текстове във вашата електронна поща

Pin It on Pinterest

Share This