По случай „Денят на бесарабските българи“ – 29-ти октомври, Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ Ви кани на откриването на фотоизложбата на Асен Великов „Бесарабия – извор на красота и родолюбие“ на 23-ти октомври от 18.30 ч. във фоайето на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ул. „Московска“ 6А. Изложбата е под патронажа на Държавната агенция за българите в чужбина и със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Българският фотограф Асен Великов има 38 изложби в страната и в чужбина. Една от мечтите му е била именно да посети Бесарабия. „Забележителен е силният български дух, който бесарабските българи са съхранили в себе си!“ – споделя той, след като се връща от съборите в Украйна и Молдова. В избраните снимки той ще ни покаже бесарабци, облечени в традиционни облекла, изразяващи българската душевност.

Тази година, в рамките на честването на Деня на бесарабските българи се отбелязват два юбилея – 180 години на Болградската катедрала „Свето Преображение Господне“ и 160 години на Болградската гимназия „Георги Раковски“. Това са онези две български духовно-културни светини, които са изградени със средствата на българските преселници в Бесарабия и които вече близо два века поддържат жив духа на българската общност в Бесарабия. 

Pin It on Pinterest

Share This