снимка: ©Иван Дончев

Автор на „Белла Фигура“, най-новата постановка, която може да гледаме в Театър „Българска Армия“, е Ясмина Реза – френска актриса, драматург и писател. Много от сатиричните й пиеси засягат временните кризи и проблеми на средната класа. У нас тя е позната с пиесите „АРТ“ и „Богът на касапницата“. В „Белла Фигура“ зрителят се среща с двама души, любовници, на паркинга на ресторант, на път да вечерят и да прекарат малко време заедно. Реза засяга темата за нефункциониращото, разпадащо се семейството, намесвайки съпругата на мъжа, която присъства в разговора между двамата, нарушавайки интимността им. 

снимка: ©Иван Дончев

Историята става още по-непоносима, когато двойката среща семейни приятели на мъжа и съпругата му. Типичното за Ясмина Реза е, че чрез творчеството си разкрива лъжите и нетърпимостта в семейните отношения – било то между мъж и жена, майка и син, снаха и тъща. Съвременният човек е представен като изтъкан от недоразумения, неразбиране, тъга, самота, самозаблуда, обреченост. Въпреки това ние ежедневно слагаме маски, за да представим себе си като блестящи и безгрешни, за да направим пореден опит да изпълним неписаните норми и правила за поведение в обществото.

снимка: ©Иван Дончев

Пред БНР режисьорът Антон Угринов споделя, че според него в пиесата основен е въпросът: Как една любов не се случва докрай от страх, колко много от изборите ни не са наши, а ги правим в желанието си да се харесаме на другите и да поддържаме „Белла фигура“ пред тях? Актьорите Гергана Плетньова, Станислав Ганчев, Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова и Георги Йовчев чрез чудесна актьорска игра пресъздават тези емоции, отправяйки ги и като послание и като въпрос пред зрителите. Саркастично Ивон (Елена Райнова) споделя, че „нещата могат да се имитират. Аз например понякога имитирам спокойствие и примирение.“ „Но този вечен театър, който играем, уморява, изхабява, прави ни нещастни: „Тъга, мъка, тъга, мъка… като руска матрьошка една в друга!“ – тъжно отбелязва Андреа (Гергана Плетньова), любовницата.

снимка: ©Иван Дончев

Иронично и чрез много комични и абсурдни ситуации, пред които се изправят героите, пиесата „Белла Фигура“ изнася на повърхността всички онези вътрешни, дълбоко скрити и неизказани емоции на неудовлетвореност и безпокойство, които, оказва се, в един момент нараняват единствено самите нас. 

Pin It on Pinterest

Share This