Макар и Първата балканска война да е успешна за страната, много скоро териториалните амбиции на бившите й съюзници ги обединяват във война, наречена от мнозина историци Втората балканска война.

 

Като единствен светъл лъч, в онези смутни времена, е името на Асен Йорданов – човекът наречен с право „бащата на самолетостроенето“ в България.

 Тогава момчето е едва на 17 години и без позволението на семейството си се записва в армията, където служи като шофьор на линейка. Покрай работата си често се отбива и в самолетните хангари, където въображението му е запленено от авиацията.

 

Момчето прекарва доста време там, където запълва свободното си време със скицирането на различни модели на самолети, като вниманието му е насочено към точните им размери.

Благодарение на времето прекарано при инженерите в аеропланното отделение получава нужните знания и умения. С тяхна помощ, през лятото на 1915 година, успява да създаде първия прототип на самолет диплан, който кръщава „Йорданов – 1“. Уменията му веднага са забелязани от военните, които само в рамките на една година му възлагат производството на 23 самолета.

#бюлетин

#корените ни

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

И така в кошмара на първата европейска война, българската авиационна индустрия прави първите си стъпки на 10-ти август 1915 година.

 

Но освен като изобретател, Йорданов също така има умения в математиката и е известен дизайнер. Проектираното от него летателно средство е снабдено с къси крила, издължено тяло и аеродинамична форма. Голямо внимание е обърнато на фюзелажа и кокпита, за да бъде намалено съпротивлението. За безопасното кацане самолетът е снабден с двойни гуми. Опашката, елероните, вертикалните и хоризонтални стабилизатори са заимствани от прототипите на Луи Блерио. Това изобретение печели стипендия на младия изобретател. Военните бързат да му възложат създаването на нов и по-тежък самолет, но започналата война проваля тези планове.

 

През Първата световна война е произведен в чин лейтенант от Военновъздушните сили и участва в 84 военни мисии. Но катастрофалния завършек на войната за България лишава страната от военна ескадрила.

 

През май 1921 г. Асен Йорданов и неговия приятел от запаса Александър Йорданов участват в конкурс за обиколка на света със самолет за 100 дни като наградата била 1 млн. долара. Правителството на Александър Стамболийски подкрепя изобретателите с 6000 долара, но когато пристигат се оказва, че състезанието е отменено и двамата решават да си останат в страната, като изобретателят запазва българската си фамилия.

Макар и да не знае език, Йорданов рине сняг срещу заплащане. В свободното си време прекарва в Обществената библиотека, където набляга на изучаването на езика и чете литература свързана с аеронавтика, машини и техника. С подобряването на езиковите си умения започва университетски курсове по инженерство, аеронавтика, радио електроника, физика и химия. Запознава се с легендарния Томас Едисън и двамата участват в първоначалния проект за разработването на опростена радарна система. Освен това взима курсове за пилотиране при лоши метеорологични условия.

 

През 30-те години Йорданов издава поредица от илюстрирани книги свързани с авиацията и нейните проблеми, като поредицата се превръща в бестселър. Става „Библия“ за всички прохождащи авиатори в САЩ и са продадени повече от 750 000 копия. Сътрудничи си с легендарни компании в този бранш и по молба на много хора започва да съставя учебници и ръководства за експлоатация, поддръжка, инспекция и ремонт на някой от най-известните модели самолети, включително на изтребители с различен обсег на действие и самолети за правене на въздушни снимки.

Постепенно Йорданов се превръща в най-големия издател и редактор на специализирани военни ръководства. Връзките му с военните продължават и през 40-те години. Тогава получава задача от Министерството на отбраната на САЩ да подготви ръководства за инструкции за военни самолети, подводници и самолетоносачи. В тях включва теми свързани със заеманата поддръжка и въздушната метеорология и подготовката на пилоти при дневно и нощно пилотиране.

 

През 1957 година проектира първата въздушна възглавница за леки автомобили. Става почетен гражданин на Ню Йорк, а множество негови документи се съхраняват в музея „Смитсониан“ (Smithsonian American Art Museum).

 

Асен Йорданов умира на 19-ти октомври 1967 година, в болница „Сейнт Ейнджълс“, в Ню Йорк. Пепелта на изобретателя е разпръсната със самолет от негови приятели. Асен Ангелов е синоним на успеха и сбъдването на американската мечта в онези трудни времена на военна Европа, когато светът е настръхнал един срещу друг. Неговият принос е символ на усилията и мечтите на един целеустремен човек.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This