Лятото си отива безвъзвратно и негостоприемният „г-н Септември“ идва, за да напомни на хората, че заедно с него идват дъждовете и есенните листа. Но септември може и да бъде очарователен, особено ако посетите Барселона и по-специално – едноседмичния фестивал на Дева Мария, който всяка година се празнува на 24-ти септември.

Барселона и фестивалът „La Merce“

снимка: nextstop-barcelona.com

Това е един специален празник, който е повод за гордост на всеки уважаващ себе си баск, в тази част на Испания. Празникът е поставил началото си през Средновековието. Барселона се е спасила по чудо от две бедствия благодарение, по думите на някой хора, на покровителката на града Света Богородица или както е известна в тази част на света – Маре де Льо де ла Мерсе. На 24-ти септември 1218 г., Света Богородица се явила насън на крал Хуан I. Тя му наредила да издаде декрет за освобождение на християните задържани против волята им в земите на сарацините. Няколко века по-късно, през 1687 г. градът бил сполетян от ужасни скакалци и отново светицата се намесила, за да отърве гражданите му от тази напаст. Въпреки тези чудеса, и може би поради намесата на Църквата през онези векове в живота на обикновените хора, едва през 19-ти век празникът получил официално признание от местните власти.

Барселона и фестивалът „La Merce“

снимка: barcelonaguidebureau.coм

Оттогава се провеждат различни демонстрации, танци координирани от местната власт. Църквата побързала да припознае светицата, като част от папството й, и я признала за покровителка, след провъзгласяването на Пий IX за папа. По времето на репресиите на Франко празникът бил забранен от местната власт, както и говореното на каталунски език. Това породило напрежение между Каталуния и испанското правителство в Мадрид. С идването на демокрацията през 70-те години регионът се съживил, а празникът бил чудесна възможност да се покаже лицето на каталунската култура. В опит Барселона да разшири културните си взаимоотношения с останалите страни по света, всяка година различна страна е специален гост по случай празненствата. Барселона и страната-гост си сътрудничат през цялата година обединявайки културите си, за да създадат уникални проекти. Последните известни гости бяха Буенос Айрес, Стокхолм, Монреал, Санкт Петербург и Дака.

Барселона и фестивалът „La Merce“

снимка: barcelona-top-travel-tips

По случай празника всяка година се прави различен плакат от най-добрите художници. Това е огромна чест за всеки творец, който иска да остави своето творчество в този толкова важен празник. Самите плакати се считат за предмети с колекционерска стойност.

Като част от програмата всяка година се кани известна личност, която да открива официално празника. Макар и задължителна, често встъпителната реч наречена „pregó“ се пропуска. Интересното е, че през 1995 г. по време на войната в бивша Югославия, почетен гост беше тогавашният кмет на Сараево Тарик Купузович, който изнесе реч по повод обсадата на босненската столица.

Фестивалът е мястото, където да бъде показан каталунския фолклор и традиции. В празника се демонстрират древни техники като „корефок“ – светлинно шоу, в което група от хора се обличат като дяволи и се използват много фойерверки, танцувайки под звуците на ритмично биещи барабани. Някои от участниците обличат специални костюми, за да се предпазят от огньовете, които се разнасят наоколо, а други зрители стоят настрани. Корефокът има много различни варианти. На някой места е като парад, а на други участниците минават през редица с фойерверки.

Барселона и фестивалът „La Merce“

снимка: www.praktikhotels.com

Друго интересно представление е „Кастел“ или човешките пирамиди, които са обявени от ЮНЕСКО за Шедьовър на Устното и Нематериалното Наследство на Човечеството. Тези човешки пирамиди се правят по време на „Лa Мерсе“ и се наричат „кастел“ (замък). Представляват човешки пирамиди съставени от мъже, жени и деца, като последните са най-отгоре на върха и може да варира в различна бройка, най-много 10 души.

Въпреки, че е празник и Барселона има невероятен нощен живот, градът се съобразява с жителите си, като повечето барове затварят към 2 ч. сутринта, а първото метро е в 5 ч., така, че гостите на града трябва да имат предвид това, ако решат да се забавляват.

Pin It on Pinterest

Share This