Бадемовото мляко е напитка богата на калций. Представям ви една бърза версия, без готвене. Бадемовото мляко получено по този начин може да се съхранява в хладилник в продължение на два или три дни.
То съдържа минерали, фибри и есенциални мастни киселини, които допринасят за правилното функциониране на храносмилателната и кръвоносната система. Освен бадемовото мляко, други растителни източници на калций са сушените смокини, киноата, лененото семе, сусама, боба и броколите.

Необходими продукти

100 грама био бадеми (белени или не, от това ще се промени леко само цвета)
1 литър филтрирана, изворна или минерална вода
щипка ванилия или канела
1 гевгир или чиста кърпа от платно, марля или филтърна хартия
блендер

Инструкции за приготвяне

Поставете бадемите в купа, покрийте ги с вода и ги оставете накиснати на стайна температура или в хладилник за цялата нощ. Отцедете от водата, поставете ги в блендера и бавно започнете да допълвате вода, докато блендирате, достигайки 1 литър вода. Продължете да въртите в продължение на няколко минути, за да се смелят бадемите възможно най-фино. Когато сте готови, можете да филтрирате бадемовото мляко с цедка, кърпа от платно или филтърна хартия и да поставите в стъклена бутилка с помощта на фуния.
За да направите бадемовото мляко сладко, можете да добавите една-две фурми по време на блендирането. Ако възнамерявате да използвате бадемово мляко за солени ястия, можете да допълните щипка морска сол.
Внимание: когато подсладите предварително млякото е възможно да вкисне по-бързо, аз препоръчвам да го оставите натурално и да подслаждате в момента на консумиране.
  • порции: 4
  • готово за: 10 минути

Pin It on Pinterest

Share This