В тази древна разходка ще ви срещнем с гениалните архитектурни творения на персите, така наречените „Ловци на вятър“ или както местните ги наричат „Багдир“. Те се основават на традиционно персийско архитектурно устройство, което се използва за създаване на естествена вентилация в сградите. Можете да си представите живота в пустинния климат, огромните разлики в температурата денем и нощем, поддържането на храната свежа и комфорта на хората по тези географски ширини. Животът е бил предизвикателство.

  снимка: tumbrl

Гениалният ум на персите успява да измисли как да се справи с тези неудобства, а днес вдъхновява инженерите за естествен, природен и ефективен начин за преодоляването на горещите атмосферни влияния.

 снимка: tumbrl

Въздушният баланс се оформя по няколко начина. Единият е като въздушната струя се насочва надолу, другият е когато се насочва нагоре и се използва температурен градиент, действието, на който се спомага от слънцето и вятъра. Много често „багдирите“ се строят върху водни басейни и след като въздухът се завърти, а топлият въздух се насочи през отворите, се получава този бленуван, охлаждащ ефект. Древните перси са успявали да намалят температурата на въздуха в помещенията до леденостудено. Така са успявали да съхранят храната и водата много по-дълго време.

 снимка: tumbrl

Има няколко вида „Ловци на вятър“ от архитектурна гледна точка. Сгради с един отвор улавящ вятъра от една посока. Сгради с четири отвора улавящи вятъра от всички посоки и даже с осем отвора за максимална ефективност.

 снимка: tumbrl

Вече три хилядолетия тези архитектурни творения създадени от човек, могат да се видят около древния персийски град Язд, разположен в сърцето на днешен Иран. Този град е един от най-ярките примери за създаването на първите охладителни системи. Те са често срещани в Афганистан, Пакистан, Египет и др.

Pin It on Pinterest

Share This