Ядките, зърнените и семената са едни от най-ценните и вкусни храни в нашето ежедневие. Те са отличен източник както на витамини, минерали и фибри, така и на незаменими аминокиселини, растителни протеини и „добри“ мазнини. Суровата истина обаче е, че те не трябва да бъдат термично или химично обработвани, за да са полезни. Печените ядки и семена действат възпалително на тъканите, увреждат сърдечно-съдовата система, ускоряват стареенето, водят до различни кожни заболявания.

Ето защо е добре ядките и семената да се консумират сурови. Тук обаче има една особеност. Всички зрънца имат външна обвивка, слой, който съдържа т.нар. антинутриенти или инхибитори. Те предпазват живото семе от различни външни фактори (насекоми, вредители, бактерии), както и от покълване.

Консумацията на храни, съдържащи тези вещества може да предизвика проблеми с храносмилателната система, язви, алергии, понижен имунитет, анемия, хормонални проблеми, вътрешни възпалителни процеси (колит, гастрит) и др. За да се отстранят вредните инхибитори е достатъчно ядките и семената да бъдат предварително накисвани във вода. По този начин се активират хранителните вещества и витамини, повишава се алкалният характер на зърната и те стават по-лесно усвоими от организма.

Методът за накисване е много лесен. Изплакнете зрънцата обилно с вода, поставете ги в стъклена купа или буркан, добавете два пъти повече вода от тяхното количество и покрийте с кърпа или марля. Сменяйте водата на всеки 2 часа и изплакнете добре преди консумация. А ето и необходимото време за накисване на различните видове ядки, семена и зърнени храни:

30 минути 

ленено семе

2 часа 

макадамия

индийско кашу

снимка: olivelovestoeat

3-4 часа 

бразилски орех

киноа

орехи

6 часа 

ечемик

елда

просо

булгур

8 часа

бадеми

амарант

боб, нахут 

лешници

шамфъстък

тиквени семки

сусам

слънчогледово семе

леща

Активираните ядки и семена е добре да се консумират в рамките на 15-20 часа, а ако планирате да ги използвате няколко дни, съхранявайте ги в хладилник, за да не мухлясат.

Pin It on Pinterest

Share This