Понякога танцът на живота ни завърта толкова бързо, че не успяваме да следваме стъпките му и се изгубваме в ритъма. Друг път плаваме между тоналностите в неговата неспирна песен или се размиваме в многообразието от цветове на платното му. Тогава имаме нужда да поспрем за малко, да излезем от картината и да я видим в нейната цялост, да прекъснем танца, за да се върнем в него с точния ритъм и увереност, че знаем стъпките или да чуем вярната тоналност, защото отстрани всичко се вижда и чува по-добре.

 

В този момент от живота ни, когато сме в принудителна изолация и всичко ни се струва някак спряло, лесно се изгубваме и забравяме кой беше пътят ни. Впрочем, това се случва често в ежедневието ни, но поради бързината, с която животът препуска, не го осъзнаваме напълно, докато не изникне пред нас с неонови букви въпросът: „Какво изобщо правя с живота си?“. Хубавото в такъв момент е, че винаги можем да разчитаме на най-верните си приятели – книгите, макар и ние невинаги да сме до тях, както те стоят неотлъчно до нас. Направих подбрана селекция от онези книги, които многократно са се доказали като помощници в „себенамирането“ и възвръщането на смисъла и мотивацията да вървим уверено напред. На мен лично много са ми помагали през годините, надявам се да помогнат и на вас!

  1. Виктор Франкъл – „Човекът в търсене на смисъл“

Както обичам да казвам, това трябва да бъде настолна книга във всяка лична библиотека. Колкото и да я чета, винаги има какво ново да ми каже. Страниците ѝ описват в първо лице живота на автора в нацистките концентрационни лагери по време на Втората световна война, където умират неговите родители, брат му и бременната му съпруга – на практика цялото му семейство. Освен близките си, Виктор Франкъл губи още нещо изключително ценно за него – ръкописът на „Докторът и душата“, започнат още преди войната. Той е намерен и унищожен от нацистите.

После Франкъл се разболява от коремен тиф и е цяло чудо, че успява да се излекува в онова смутно време. Това, което го спасява най-напред психически, а след това и физически, защото няма физическо състояние, което да не може да бъде преодоляно от психиката, е огромното му желание да завърши ръкописа. Виктор успява да пише на откраднати листа хартия и така поддържа своята надежда, че всичко ще се оправи.

 

Книгата илюстрира силата на човешкия дух и невероятното желание за живот, което раждат наличието на смисъл в живота и личната кауза на всеки човек, заради която си струва да изтърпиш всяка болка, всяка трудност и да продължиш, въпреки всичко. Защото няма по-голяма движеща сила в живота от това да имаш за какво да живееш. Виктор Франкъл стига до извода, че тези, които умират, умират не за друго, а защото нямат смисъл, който да ги поддържа живи. Тази книга, вярвам, ще помогне на всеки да намери своя личен смисъл за живот или да му върне изгубената надежда.

 

„Смисълът на живота е различен за всеки човек, за всеки ден и час.“

 

„Приемем ли предизвикателството да страдаме храбро, животът има смисъл до последния си миг.“

 

  1. Блага Димитрова – „Пътуване към себе си“

Книгата на Блага Димитрова е класика в българската литература и чудесен начин за себеопознаване и себенамиране. Особено във времето на преход от едно безвъзвратно отиващо си детство и семеен уют, към отговорността и тежестта на настъпващия с бързи крачки живот на възрастен човек. Това е книга за заминаването, за трудността да загърбиш всичко, което си бил и всичко, което си имал, за да се създадеш отново и на друго място. Това е книга за търсенето на онази идентичност, която до този момент е била скрита, но е мъжделеела някъде в подсъзнанието.

„Най-дълъг и най-стръмен е пътят към себе си. Твоята същност непрестанно се мени и ти убягва. Още никой не е открил пряк и лесен път към истински себе си. Тоя път заобикаля през другите. За да разбереш себе си, трябва да разбереш другите. Грешки съпътстват това лутане към себе си. За да се откриеш, е нужна смелост, вътрешна освободеност, право на експеримент.“

 

„Няма по-мъртва точка от спряно време. Съзнанието не може да приеме това и се съпротивлява с всички сили. Да живееш, значи да усещаш как бързо, как задъхано тече времето през тебе, как излита с горещото ти ускорено дишане, как ручи с потта през порите на кожата ти, как се оттича с парливите тръпки на умората вечер, когато се прибираш след напрегнат работен ден, как бие с учестения ти пулс. Застой. Значи преставаш да живееш.“

#бюлетин

#литература & книги

За „Седемте смърти на Мария Калас“ – спектакъл на Марина Абрамович

За „Седемте смърти на Мария Калас“ – спектакъл на Марина Абрамович

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. На 1-ви септември Баварската опера откри новия си сезон с един по-различен  спектакъл – „Седемте смърти на Мария Калас“ от Марина...

  1. Паулу Коелю – „Алхимикът“

Една притча, заредена с мъдрост и вечни истини за живота, вплетена в приключенска история, която не оставя никой равнодушен. Трудно е да се опише такава книга, която е хем притча, хем роман, хем „сън в будно състояние“. Това е книга за онези, които вярват и обичат да вярват в чудеса. Които не са изгубили желанието да мечтаят и да слушат и гледат с вътрешните си уши и очи. В нея човек винаги може да се огледа и да види най-истинския си образ, защото страниците отразяват този, който ги чете. Освен това, книгата е наситена с толкова чиста мъдрост, за забавата, за която ще ви трябват хиляди томове и дълги години.

 

„В определен момент от нашето съществуване загубваме контрол над живота си, който от този ден нататък става подвластен на съдбата. Това е най-голямата лъжа на света.“

 

„Не можеш да се довериш на някого, ако не познаваш дома му.“

 

„Когато много искаш нещо, цялата Вселена ти съдейства, за да постигнеш желанието си.“

 

 

  1. Джон Кехоу – „Подсъзнанието може всичко“

Много е говорено за силата на човешката мисъл и как овладяването на мислите е ключът към успеха. На теория звучи лесно, но нещата се променят, когато опрем до практиката. Това, което отличава книгата от останалите, разискващи тази тема, е, че тя дава конкретни задачи и насоки за работа с мисълта. Те веднага влизат в сила и задействат невероятен поток от енергия, който, ако успеем да насочим правилно, действително създава чудеса в живота ни. Кехоу подтиква към работа с подсъзнанието, да се замислим как мислим и визуализираме света, какво се случва с фантазиите ни и как можем да управляваме живота си, включвайки мисъл, енергия и желание.

В книгата ще намерите конкретни техники за работа с мисълта, на които не е нужно да отделяте повече време от 20 минути дневно. Чрез тях ще успеете да се освободите от тревожността, страха, омразата и да овладеете баланса в собствения си живот. Ще започнете да виждате много повече нюанси от него и постепенно това, което мислите и желаете, ще започне да се реализира на практика. Освен това, тази книга ще ви помогне много по-лесно да намерите себе си, своето призвание и да си изградите план за постигането на мечтите си. Защото те не са просто мечти, когато ги заредите, освен с желание, и с действие.

 

„Всяко голямо постижение започва като мисъл. Често забравяме, че именно нашите мисли дирижират оркестъра на живота ни. Именно те определят каква музика ще звучи.“

 

 

  1. Петър Дънов – „Помогни си сам, за да ти помогне Господ“

Тази книга с афоризми на Петър Дънов е всичко, от което човек има нужда, за да намери вътрешната си сила за живот и да я задейства. Тя е за онези, които вярват, че промяната е възможна и трябва да дойде отвътре, а не като чакат нещо да се случи отвън, докато те само наблюдават съзерцателно. 

Голямата промяна се случва чрез множеството малки промени, които внасяме в живота, в мисленето и делата си. Но най-напред е осъзнаването. Петър Дънов ни подарява своята безценна мъдрост, събрана в около 160 – 170 страници.

 

„Днес всеки иска да живее охолно, да бъде свободен, да бъде господар на себе си, никой да не му заповядва. Това желание е естествено, обаче, свободата не принадлежи само на един човек. Животът не принадлежи само на един човек. И мисълта също не принадлежи на един човек. Животът, свободата и мисълта са достояние на всички хора, на всички живи същества.“

 

„Духът в човека представлява кормилото на неговата машина. Щом сте влезли в тази машина, ще държите кормилото и здраво ще пазите равновесие, за да свършите започнатата работа. От умението на човека да държи кормилото в равновесие зависи управлението на неговата машина и правилното решаване на задачите. Какво ще стане с вас, ако машинистът започне да се върти на различни страни, да гледа все към земята? Той се отклонява от главната цел и задачата му остава нерешена.“

  1. Лучия Джованини – „Освободи живота си“

Заглавието на книгата разкрива нейната тема – тя е за всички, които се чувстват в капана на собствените мисли, тревоги и съмнения за живота и бъдещето. Според авторката има 15 вида клопки на собствената ни психика, в които попадаме по една или друга причина в ежедневието си и са способни да разрушат целия ни живот. Всеки от нас е попадал в поне една от тях и може би все още не се е измъкнал. Книгата ни сблъсква с до болка познати житейски ситуации, показвайки ни вредните навици, които сме развили, не съзнавайки, че те ни съсипват. 

 

И още нещо – авторката дава наготово техники, чрез които да се справим с положението, да променим настоящата ситуация и да направим промяната възможна. „Освободи живота си“ е един своеобразен наръчник за това как да живеем свободни от самите себе си и да творим живота си по най-добрия начин.

„Една от тези клопки е сравнението. Имах склонност непрекъснато да се сравнявам с другите: с колегите, с брат ми, даже и с паметта на баща ми и неговите успехи в работата. Беше непрекъснато състезание. Много труден начин да живееш. Сега дори мислите ми да тръгнат в тази посока – а най-вече на работното ми място е доста лесно, – веднага се усещам и си казвам, че единственото реално състезание е със самия мен, за да се чувствам по-добре и да дам най-доброто от себе си. Каквото и да се случи, такова състезание мога само да спечеля. Това премахва стреса и ми помага да поддържам по-разумни и откровени отношения с другите.“

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This