Човечеството безспорно има едно много ефективно оръжие – смехът. Нищо не може да устои на атаката на смеха.“ Марк Твен

За втора поредна година екипът на сдружение „Арте Урбана“ организира лятна академия за драматургично писане. Тазгодишното издание е озаглавено „Да умреш от смях“ и ще се проведе в село Боженци, Габрово и в София от 29-ти юли до 9-ти август. Съорганизатори на събитието са музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и община Габрово. Летният лагер е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички области на изкуството и творчеството. Разнообразни лектори ще развиват уменията на участниците в писането на драматургични текстове, ще обърнат внимание на физическия подход в него, ще наблегнат на документалното кино, както и на други интердисциплинарни и авангардни форми в изкуството.[row]

В програмата са подбрани лектори от цяла Европа от различни сфери: Андреа Брунело (Италия) е актьор, режисьор и драматург с докторантура в областта на физиката. В неговото творчество, той свързва театъра с науката. Марко Стаменкович (Сърбия) е изкуствовед и философ, ръководител на проекти и изложби в цяла Европа. Фернандо Санчес-Кабесудо (Испания) е актьор и режисьор, основател на „Kubik Fabrik“, творческо пространство в Мадрид. Линда Кларк (Великобритания) е писател и създател на видеоигри, съосновател на интерактивен клуб на писателите в Нотингам. Елица Георгиева (Франция/България) е режисьор на документални филми, писател и артист. Родена в София и живееща в Париж от 2002 г. Катарина Машенка Хорн (Германия) е хореограф и преподавател в Берлин. Сара Грочала (Полша/Великобритания) е многобройно награждаван автор на театрални пиеси, живееща в Лондон.

Събитието е подходящо не само за български творци, но и за чуждестранни участници, тъй като всички лекции и ателиета ще се провеждат на английски език.

Официалното откриване ще се състои на 29-ти юли в София. Първата лекция ще бъде на 30-ти юли. Още същия ден всички участници ще отпътуват към Габрово и след това за Боженци, където ще останат до края на събитието. На 9-ти август ще има финални презентации, закриващ концерт и DJ парти.

Важни отправни точки ще бъдат посещенията на Бузлуджа. Монументът често спряган като „най-сюрреалистичното и странно изоставено място на Земята“, както и любопитна лекция на изложба с куратор Марко Стаменкович, сръбски философ и специалист по история на изкуството, в „Дома на хумора и сатирата“ в Габрово.

Участниците ще могат да се насладят на село Боженци, архитектурен резерват и част от културните паметници на ЮНЕСКО, и ще бъдат настанени в традиционни къщи от 19-ти век. За тези, които искат да спят на палатка и да се почувстват по-близо до природата, ще има специален лагер с всички удобства.

За да участвате, е необходимо да изпратите вашето резюме с кратко мотивационно писмо и да посочите ателиетата, в които бихте желали да се включите. Крайният срок за кандидатстване е 1-ви май 2017 г.

Имейл за връзка: bozhentsi2017@gmail.com

Повече информация можете да получите на сайта на: arteurbanacollectif

Pin It on Pinterest

Share This